Culoarea urinei poate semnala diverse probleme de sănătate. Află care sunt cele cinci cauze ale modificării acesteia!

Spread the love
Sursă foto: https://www.express.co.uk

Potrivit cercetătorilor, urina este alcătuită din apă și deșeuri pe care rinichii le filtrează din sânge. Culoarea acesteia poate varia, în funcție de raportul dintre apă și produsele reziduale. De asemenea, modificarea culorii sau a mirosului urinei poate să semnaleze o problemă de sănătate.

Oamenii de știință au identificat cinci cauze comune ale apariției acestor modificări:

  • Deshidratarea – modificările pot fi, de obicei, un semn de deshidratare, atunci când nu există suficientă apă în organism. Acestea pot fi însoțite de amțeli, constipație sau oboseală. Copiii, persoanele în vârstă și cele care suferă de boli grave, cum ar fi cancerul, sunt mai predispuse la deshidratare.
  • Alimentele, băuturile sau medicamentele – unele alimente și băuturi pot provoca o schimbare a culorii sau a mirosului urinei. De exemplu, sfecla și murele pot favoriza apariția urinei închise la culoare.   
  • Anemia hemolitică – de obicei, organismul distruge anumite celule roșii din sânge în splină, printr-un proces numit hemoliză. Când organismul distruge în mod eronat prea multe celule roșii din sânge, o persoană ar putea dezvolta anemie hemolitică. Prin urmare, persoanele care se confruntă cu acest tip de anemie, pot observa apariția urinei închise la culoare.
  • Infecții ale tractului urinar –  infecțiile tractului urinar apar atunci când bacteriile pătrund în vezică, de obicei prin uretră. Femeile tind să dezvolte această afecțiune mai des decât bărbații. În cele mai multe dintre cazuri, prezența unei infecții în tractul urinar modifică mirosul sau culoarea urinei.   
  • Virusul hepatitei C (VHC) – Prezența acestui virus în organism are câteva simptome  în stadiile incipiente. Deoarece afectează modul în care ficatul procesează deșeurile, persoanele infecatate pot observa o culoare închisă a urinei.   

Sursă: https://www.medicalnewstoday.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *