Un tip de particule, mai eficiente în uciderea bacteriilor decât antibioticele

Spread the love
Sursă foto: https://phys.org

Într-un studiu recent publicat în revista on-line Journal of the American Chemical Society, dr. Tewodros Asefa și echipa sa au sintetizat particule de silice nanostructurate, considerate a fi purtătoare de medicamente promițătoare, care conțineau încărcături utile ale unui agent antimicrobian. Cercetătorii au descoperit că particulele au fost eficiente la uciderea a doi patogeni bacterieni umani. S-a constatat că particulele au fost mai eficiente la uciderea bacteriilor decât a fost un alt compus antimicrobian.

Bacteriile evoluează rapid și devin rezistente la agenți antimicrobieni care blochează  creșterea microorganismelor. Rezultatele acestui studiu ar putea ajuta cercetătorii să dezvolte o terapie antimicrobiană care să prevină infecțiile bacteriene. Acest nou mecanism permite compușilor să elibereze lent agenții antimicrobieni în medii locale, ducând la cantități mari de molecule într-o anumită locație.

“Noile materiale pe care le-am proiectat permit acestor agenți antibacterieni să fie mai puternci și să distrugă bacteriile, chiar dacă sunt în cantități mici. Acest lucru se datorează faptului că nanomaterialele concepute permit ca antibacterienele să fie eliberate lent și să atace microorganismul mai eficient”, a precizat dr. Asefa.

Oamenii de știință susțin că studiul ar putea conduce la dezvoltarea de noi particule microscopice care conțin medicamente, antiseptice sau pesticide care pot crește eficacitatea terapiei și pot ajuta la prevenirea rezistenței antibacteriene.

Sursă: https://phys.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *