RMN, o nouă metodă de diagnostocare a cancerului de prostată

Spread the love
Sursă foto: https://www.health24.com
Sursă foto: https://www.health24.com

 

Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) reprezintă o tehnică de diagnosticare noninvazivă pentru scanările tridimensionale ale organelor.

Cu ajutorul câmpului magnetic puternic și undelor radio, RMN creează imagini detaliate ale țesuturilor, precum și ale organelor interne. Această tehnică nu utilizează radiații ionizante, cum ar fi razele X. Funcționează pe principiul detectării modificării direcției axelor de rotație ale protonilor în fluidele corporale cu ajutorul stimulilor magnetici și al radiațiilor.

Pe tot parcursul scanării RMN, protonii din fluidele corpului sunt aliniați la câmpul magnetic. La trecerea undelor radio, protonii se rotesc spre câmpul magnetic. Cantitatea de energie eliberată și timpul necesar pentru realinierea protonilor la câmpul magnetic după oprirea stimulului de undă radio este detectată de către senzori. Aceste informații sunt transcrise și convertite în formatul imaginii. Medicii folosesc, de asemenea, agenți de contrast, cum ar fi anumite substanțe chimice care conțin Gadolinium, pentru a spori claritatea imaginilor.

Totodată, imaginile RMN permit medicilor să evalueze prezența, precum și severitatea diferitelor afecțiuni medicale. RMN poate fi folosit în diagnosticul anatomic al bolilor într-o serie de organe, cum ar fi: creierul, măduva spinării, inima și articulațiile. În urma unor teste, cercetătorii au descoperit eficacitatea RMN-ului în diagnosticarea cancerului de prostată.

Cancerul de prostată se dezvoltă atunci când celulele din glanda prostatică încep să se înmulțească necontrolat. Diagnosticul cancerului de prostată se face, de obicei, pe baza biopsiei prostatei și a testului antigenului specific prostatic (PSA), transmis prin ultrasunete (TRUS). Cu toate acestea, în foarte multe dintre cazuri, aceste metode nu oferă rezultate extrem de precise.

Pentru o diagnosticare precisă a tumorii, RMN este considerată cea mai potrivită tehnică de imagistică. Oamenii de știință au remarcat o rată de detectare a cancerului de 3-4 ori mai mare, comparativ cu metodele de diagnosticare obișnuite. Cercetătorii susțin că, cu cât metastazele sunt diagnosticate mai devreme, cu atât sunt mai mari șansele de intervenție pentru a spori speranța de viață.

 

Sursă: https://www.news-medical.net/health/Should-MRI-be-Used-to-Diagnose-Prostate-Cancer.aspx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *