Oamenii de știință au descoperit celula de origine a cancerului

Spread the love
Sursă foto: https://scienceblog.cancerresearchuk.org/

În cadrul unor studii recente, cercetătorii au făcut o descoperire interesantă. Este vorba despre o celulă, pe care ei o numesc “celula de origine” a cancerului. 

“Dacă, după cum credem noi, am găsit începutul drumului, este posibil să revoluționăm modul de tratare a cancerului”, a afirmat dr. Michael P Lisanti.

Oamenii de știință de la Centrul de Cercetare Biomedicală din Universitatea din Salford sunt de părere că celulele stem canceroase sunt proliferative și conduse de funcția mitocondrială. Cu alte cuvinte, aceștia consideră că principala cauză a apariției cancerului este reprezentată de așa-numitele celule zombie, care mor, dar după o perioadă de timp revin la viață.

În cadrul acestui proces, celula de origine se desprinde din linie și înmulțește celulele maligne, creând o tumoare. Ei au descoperit că cel mai dinamic sistem este cel al celulelor stem canceroase, care reprezintă 0,2% din populația celulară. De asemenea, acestea au caracteristici speciale (au mai multă energie).   

Cercetătorii au verificat apoi “performanța” celulei în ceea ce privește hiperfuncția mitocondrială, rata de proliferare și un factor pe care ei îl numesc “stemness”. Aceștia au descoperit, de asemenea, că celulele prezintă caracteristici asemănătoare cu cele ale unui indicator de senescent, și anume p21-WAF, cu un nivel de 17 ori mai mare în aceste celule stem canceroase.

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *