Programarea epigenetică a celulelor imune, asociată cu ateroscleroza și alte boli inflamatorii

Spread the love
Sursă foto: https://www.pennmedicine.org/

Ateroscleroza reprezintă o cauză principală de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. În ciuda tratamentelor care au în vedere factorii de risc, aproximativ 70% din atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale nu pot fi împiedicate cu ajutorul procedurilor terapeutice curente.

Studiile recente arată că răspunsurile celulelor imune contribuie la progresia plăcii aterosclerotice. Între timp, studiile pe șoareci au demonstrat că alimentația deficitară poate declanșa o stare inflamatorie a sistemului imunitar pe perioade lungi, din cauza unui mecanism epigenetic. Epigenetica reprezintă o schimbare în organism, provocată de modificări în exprimarea genelor. De asemenea, astfel de modificări pot fi declanșate de factorii de mediu.

Proiectul REPROGRAM, finanțat de UE, examinează programarea epigenetică a celulelor imune asociate cu ateroscleroza și alte boli inflamatorii cronice. Rezultatele sale deschid o nouă arie terapeutică, în care intervențiile epigenetice vizează celulele imune înnăscute, pentru a reduce progresia afecțiunilor cardiovasculare și cronice inflamatorii.  

Identificarea factorilor declanșatori care mediază această activare epigenetica a celulelor imune, oferă obiective interesante pentru strategiile farmacologice. Cercetătorii au identificat diferite substanțe care provoacă activarea cronică a celulelor imune de plasmă, ceea ce a dus la reacții pro-inflamatorii persistente la un tip de celule albe din sânge sau la monocite, în studiile de laborator. 

„Am descoperit, de asemenea, un mecanism cheie care mediază această reacție pro-inflamatorie, incluzând căi specifice epigenetice și metabolice. Acest lucru ar putea facilita urmărirea unor noi obiective terapeutice pentru a preveni aceste schimbări pro-inflamatorii inadecvate”,  explică  dr. Stroes.

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *