Ce factori au risc crescut în obezitatea infantilă

Spread the love
Sursă foto: https://financialtribune.com
Sursă foto: https://financialtribune.com

 

Un studiu recent arată că istoricul familial, hipertensiunea arterială, nivelul ridicat al lipidelor din sânge și diabetul zaharat de tip II reprezintă factori de risc înalt pentru debutul precoce al obezității la copii.

Copiii care suferă de obezitate severă prezintă rezistență la insulină, ceea ce poate duce la dezvoltarea diabetului de tip II . Publicat în Jurnalul on-line Frontiers în Endocrinology, studiul arată legătura strânsă dintre istoricul familial și obezitatea la copii.

„Cercetările noastre au descoperit o legătură între obezitatea infantilă și un istoric familial de obezitate și boli cardiovasculare sau metabolice. Dacă obezitatea persistă de-a lungul timpului, copiii vor avea un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare pe parcursul vieții”, afirmă autorul principal al studiului, dr. Domenico Corica de la  Universitatea din Messina, Italia.

În cadrul studiului, mai mult de 250 de copii supraponderali, cu vârste cuprinse între 2 și 17 ani, au fost supuși unor măsurători ale inălțimii, greutății, glicemiei și lipidelor. În plus, au fost luate în calcul și informațiile cu privire la antecedentele de obezitate ale părintilor și istoricul de boli cronice.  Rezultatele studiului au arătat că dacă părinții, frații sau bunicii au suferit de boli cardiovasculare și metabolice, riscul apariției obezității precoce și a bolilor cardiovasculare este foarte ridicat.

Specialiștii trag un semnal de alarmă și subliniază necesitatea introducerii programelor destinate combaterii obezității în rândul elevilor din școlile primare.

 

Sursă:  https://www.sciencedaily.com/releases/2018/05/180502075855.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *