CELULELE ROȘII, NOUL TRATAMENT ÎMPOTRIVA CANCERULUI

Spread the love
Sursă foto: https://www.webmd.com
Sursă foto: https://www.webmd.com

 

Celulele roșii din sângele uman ar putea fi noua armă de luptă împotriva anumitor tipuri de cancer.

Numit „supersânge”, acest nou tratament este testat de mai multe companii mondiale care au în principiu, aceeași abordare. Cercetătorii colectează celule roșii de la pacienți și le tratează anti-cancer în laborator. Produsul este apoi injectat pacientului. Se speră astfel ca organismul să accepte mai ușor și fără efecte secundare tratamentul împotriva bolii.

Medicii americani de la Ohio State University’s Comprehensive Cancer Center au tratat celulele roșii de la 13 pacienți bolnavi de leucemie limfoblastică acută cu o enzimă numită L-asparaginază. Rezultate obținute, declară cercetătorii, sunt încurajatoare. Enzima este în prezent parte din chimioterapie dar aceast proces este toxic și cu efecte secundare considerabile. Oameni de știință pretind însă că noua metodă este mai ușor de suportat de organism.

În Europa, specialiștii italieni de la EryDel au folosit supersângele pentru tratarea unei boli rare numite ataxia-telangiectazia (A-T). Primele simptome pot apărea în copilărie; bolnavii au tulburări de echilibru, spasme musculare și tulburări ale sistemului nervos. Din cauza imunității scăzute, mulți pacienți dezvoltă și afecțiuni pulmonare. Speranța de viață este de aproximativ 20 de ani.

EryDel a tratat celulele roșii cu un steroid; produsul nou a fost administrat intravenos unui număr de 200 de pacienți. Deși au existat efecte secundare, evoluția boalii a fost considerabil încetinită spun medicii. Totuși rezultatele ferme ale studiului sunt așteptate abia la jumătatea anului 2019.

Și cercetătorii europeni și cei americani spun că supersângele va permite tratamentelor medicamentoase o abordare țintită și pe o perioadă mai lungă de timp a tumorilor canceroase.

 

Sursa: https://www.webmd.com/cancer/news/20180427/new-superblood-treatment-targets-deadly-cancers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *