Noi descoperiri cu privire la transcripția genetică, procesul de realizare al proteinelor

Spread the love
Sursă foto: https://devyser.com

Oamenii de știință din cadrul Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne au descoperit o modalitate eficientă de a observa felul în care factorii de transcripție (TF) localizează situsurile de care au nevoie să se lege pentru a regla expresia genelor.

Transcripția genetică reprezintă primul pas în realizarea proteinelor, iar TFs sunt proteine care reglează acest proces. Ele lucrează prin scanarea ADN și legarea la anumite secvențe care vor activa sau inactiva anumite gene. Pe lângă legarea la regiuni ADN specifice, factorii de transcripție se leagă la orice secvențe ADN în mod aleatoriu. Acest proces poate optimiza eficiența cu care TF își desfășoară activitatea, permițându-le să alunece de-a lungul ADN-ului.

Dr. David Suter și colegii săi au descoperit că răspunsul constă în capacitatea acestor proteine de a se lega de cromozomii “mitotici”. Prin utilizarea imagisticii cu laser, echipa de cercetători a constatat că legarea cromozomului mitotic ar putea prezice mișcarea TF în nucleu și eficiența cu care acestea își găsesc locurile de legare.

S-a constatat că proteinele TF asociate cu cromozomii mitotici s-au mișcat lent în nucleu și au fost deosebit de eficiente în localizarea siturilor la care trebuie să se lege pentru a regla expresia genică.

„Factorii de transcripție diferă în mare măsură în capacitatea lor de a scana genomul pentru a-și găsi locurile specifice de legare, iar aceste diferențe pot fi anticipate, privind pur și simplu la cât de mult se leagă de cromozomii mitotici”, a afirmat dr. David Suter.

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *