Inteligența artificială ar putea fi utilizată în chimioterapie

Spread the love
Sursă foto: https://www.evolving-science.com

Găsirea dozei potrivite de medicamente prin încercare poate fi o experiență dureroasă pentru pacienții care suferă deja din cauza bolii lor. Inteligența artificială poate accelera acest proces, datorită unui nou algoritm creat de dr. Adrien Coulet de la Université de Lorraine, în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Stanford. Analizând datele digitale ale pacienților, acest instrument nou poate anticipa în avans dacă pacienții vor avea nevoie de o doză mai mică de medicamente, reducând astfel suferința cauzată de efectele secundare.

În cadrul studiului, echipa de cercetători a reușit să identifice persoanele care au avut nevoie de o doză mai mică decât cea standard la anumite medicamente, chiar înainte de începerea tratamentului. Ei au folosit o metodă de învățare automată, numită “Random Forest Classifier”. Acest algoritm combină rezultatele arborilor de decizie pe baza unor subseturi de date. Oamenii de știință au combinat informații din surse diferite (rezultate de analiză, note, prescripții, etc.) despre grupuri de pacienți. Datele acestora au fost computerizate ani de zile, astfel încât algoritmul avea date multiple privind răspunsurile variabile ale pacienților la tratamente. Această computerizare a sistemului de sănătate a permis algoritmului să învețe și apoi să prezică dacă pacienții ar avea nevoie de o doză mai mică de medicamente, sau mai mare.

Dr. Adrien Coulet și colaboratorii săi au fost interesați de medicamentele care interacționează cu familia enzimelor P450. Această familie de enzime este legată de reacțiile adverse la mai multe tipuri de medicamente, inclusiv unele medicamente anti-cancer. Acestea pot fi limitate atunci când doza de medicamente prescrise, ca parte a chimioterapiei, este ajustată la fiecare pacient, în funcție de nevoile sale.

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *