A fost dezvoltată tehnologia care imită creierul uman

Spread the love
Sursă foto: https://www.warninternational.com/

Oamenii de știință de la Universitatea Linköping au dezvoltat un nou tranzistor bazat pe materiale organice. Acesta are capacitatea de a învăța și este dotat atât cu memorie pe termen scurt, cât și pe termen lung. Cercetătorii sunt de părere că lucrarea reprezintă un pas important în crearea unei tehnologii care să imite creierul uman.

Până în prezent, creierul a fost singurul care putea să creeze conexiuni acolo unde nu au existat niciodată. Într-un articol științific, cercetăorii descriu un tranzistor care poate crea o nouă conexiune între o intrare și o ieșire. Ei au incorporat tranzistorul într-un circuit electronic care arată cum se poate realiza o legătura între un anumit stimul și un semnal de ieșire.

Un tranzistor normal acționează ca o supapă care amplifică sau atenuează semnalul de ieșire, în funcție de caracteristicile semnalului de intrare. În tranzistorul electrochimic organic pe care cercetătorii l-au dezvoltat, canalul din tranzistor este realizat dintr-un polimer conductiv electro-polimerizat. Canalul poate fi format, crescut sau micșorat în timpul funcționării. De asemenea, poate fi instruit să reacționeze la un anumit stimul, un anumit semnal de intrare, astfel încât canalul tranzistorului să devină mai conductiv și semnalul de ieșire să fie mai mare.

“Este prima dată când în dispozitivele neuromorfe se realizează în timp real formarea noilor componente electronice. Am arătat că putem induce atât schimbări pe termen scurt, cât și permanente, ale modului în care tranzistorul procesează informații, ceea ce este esențial dacă se dorește să se imite căile prin care celulele creierului comunică între ele”, a afirmat dr. Simone Fabiano.  

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *