Terapia genetică, eficientă în regenerarea rapidă a nervilor în urma leziunilor

Spread the love
Sursă foto: https://fr.pngtree.com/freepng

Cercetătorii de la Institutul Olandez de Neuroștiințe (NIN) au demarat un studiu în care au demonstrat că tratamentul care utilizează terapia genetică poate duce la o regenerare mai rapidă a nervilor în urma leziunilor. Prin combinarea unei proceduri chirurgicale de reparare și terapia genetică, cercetătorii au descoperit că a fost stimulată supraviețuirea celulelor nervoase și regenerarea fibrelor. Descoperirea, publicată în revistă on-line Brain, reprezintă un pas important spre dezvoltarea unor noi tratamente pentru persoanele cu leziuni nervoase.

În urma unor accidente, nervii gâtului se pot desprinde de măduva spinării. Ca urmare, acești pacienți își pierd mobilitatea brațului și nu mai pot efectua activităti fizice. În prezent, intervențiile chirurgicale reprezintă singura opțiune disponibilă pentru pacienții care au suferit acest tip de leziuni nervoase.

“După intervenția chirurgicală, fibrele nervoase trebuie să parcurgă un traseu greu înainte de a ajunge la mușchii și celulele nervoase, motiv pentru care de foarte multe ori procesul de recuperare este incomplet”, a spus dr. Ruben Eggers de la Institutul Olandez de Neuroștiințe.

Prin combinarea reparației neurochirurgicale cu terapia genetică la șobolani, multe dintre celulele nervoase pot fi salvate, iar creșterea fibrelor nervoase ale mușchiului poate fi stimulată. Cercetătorii au folosit terapie genetică reglabilă, cu un factor de creștere care ar putea fi pornit și oprit folosind un antibiotic utilizat pe scară largă. Apoi, aceștia au dezvoltat o versiune ascunsă, un așa-numit “switch stealth”. 

Sursă: https://www.sciencedaily.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *