Cât de benefică este utilizarea aspirinei la femeile însărcinate cu antecedente de preeclampsie?

Spread the love

Cercetătorii columbieni au descoperit că aspirina ar putea reduce riscul de accident vascular în cazul femilor cu antecedente de preeclampsie. Preeclampsia este o afecțiune care crește riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare și reprezintă o cauză principală de invaliditate și deces la femei. În cadrul cercetărilor, o echipă de oameni de știință a observat că tratamentul cu doze mici de aspirină în timpul sarcinii reduce incidența de apariție a preeclampsiei la femeile cu risc crescut. Cu toate acestea, nu se știe dacă utilizarea aspirinei după naștere oferă beneficii pe termen lung.

Cercetătorii au folosit date de la 84.000 de femei. Dintre acestea, aproximativ 4000 au avut o istorie de preeclampsie. S-a descoperit că riscul de accident vascular cerebral a fost cu 30% mai mare la femeile cu antecedente de preeclampsie, comparativ cu cele care au afirmat că nu s-au confruntat cu așa ceva în trecut.

Potrivit studiilor anterioare, utilizarea aspirinei părea să elimine riscul crescut de accident vascular cerebral asociat cu preeclampsia, dar numai la femeile cu vârsta sub 60 de ani. Utilizatorii de aspirină din această grupă de vârstă cu antecedente de preeclampsie au avut același risc de accident vascular cerebral ca și femeile fără un istoric al afecțiunii. În comparație, femeile din această grupă de vârstă care nu au luat aspirină au avut un risc de accident vascular cerebral cu 50% mai mare. Utilizarea aspirinei nu a avut un efect semnificativ asupra reducerii riscului de accident vascular cerebral la femeile cu vârsta peste 60 de ani care au prezentat antecedente de preeclampsie.

“Ar fi prematur, în acest moment, să recomandăm aspirina pentru toate femeile cu antecedente de preeclampsie, deoarece aspirina poate avea efecte secundare grave “, a asusținut dr. Eliza C. Miller.   

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *