Suprimarea excesivă a unei enzime importante, cauza insuficienței renale

Spread the love
Sursă foto: https://www.myvmc.com

Oamenii de știință de la Universitatea din Bristol au identificat o enzimă considerată “regulatorul principal” al funcției renale care, dacă este suprimată excesiv, poate declanșa insuficiență renală. După cum s-a raportat în jurnalul on-line Nature Communications, echipa de cercetători a studiat modul în care activitatea enzimei GSK3 (Glycogen Synthase Kinase 3) afectează funcția celulelor podocitare, care sunt esențiale pentru a permite rinichilor să filtreze sânge.

Una dintre substanțele regăsite în medicamentele tradiționale existente pe piață, despre care se știe că suprimă GSK3, este litiul. Acesta este utilizat în mod obișnuit la producerea medicamentelor destinate bolilor psihiatrice. S-a constatat că pacienții care au luat medicamente pe bază de litiu o perioadă lungă de timp, sau în doze mari, au prezentat scurgerea unor cantități mari de proteine în urină și dezvoltarea insuficienței renale, care necesită dializă sau transplant de rinichi.

Cercetătorii trag un semnal de alarmă și îndeamnă companiile farmaceutice să se asigure că, atunci când dezvoltă medicamente, acestea nu suprimă enzima GSK3.

„Noi credem că pacienții care urmează tratamente cu medicamente pe bază de litiu, ar trebui să facă în mod regulat teste de urină simple, pentru a măsura cantitatea de albumină pe care o elimină, deoarece un nivel ridicat al acesteia poate fi un semn al bolii renale”, a afirmat dr. Richard Coward de la Universitatea din Bristol.

Studiile anterioare au sugerat că inhibarea GSK3 în podocit poate fi benefică în tratarea bolii renale. Acest lucru se datorează probabil inhibitorilor selectivi, în formarea acestei enzime. Cu toate acestea, studiul de față arată că suprimarea în exces a activității acestei enzime este dăunătoare.

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *