Studiu îngrijorător: cercetătorii francezi au descoperit substanțe periculoase în scutecele pentru bebeluși

Spread the love
Sursă foto: https://www.pregnancybirthbaby.org.au

Potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale de Securitate Sanitară din Franţa, cercetătorii au decoperit prezența unor substanțe toxice în scutecele pentru bebeluşi, în concentraţii mai mari decât cele permise de lege. Rezultatele de laborator au confirmat prezența unor substanțe, cum ar fi erbicide, clor, hidrocarburi şi pafrum în exces.

Ancheta autorităţilor sanitare franceze a vizat 23 de modele de scutece care se găsesc pe piaţă, inclusiv scutece de tip bio, considerate a fi mai sigure decât cele obişnuite. Toate scutecele supuse testelor au picat însă testul toxicităţii. În ceea ce priveşte substanţele chimice identificate în studiu, acestea includ două parfumuri artificiale, precum şi alte produse aromatice complexe care sunt rafinate din petrol şi dioxine potenţial periculoase, dar şi glifosat, care este utilizat în combaterea buruienilor şi în privinţa căruia există teama că ar fi cancerigen.

„Am găsit 12 substanţe a căror concentraţie depăşeşte nivelul permis. Aceste substanţe au legătură ori cu parfumul, pe care producătorii îl adaugă în scutece în scop comercial, ori cu alte substanţe folosite în procesul de producţie. Nu putem exclude un risc, pentru că am depistat anumite substanţe care depăşesc limitele admise”, a declarat Gerard Lasfargues, director adjunct al Agenţiei franceze pentru Alimentaţie, Mediu, Sănătate şi Securitate.

La scurt timp de la incident, unul dintre producători, Procter&Gamble, a emis un comunicat de presă în care a anunţat că produsele sale sunt sigure pentru bebeluşi. Cu toate acestea, guvernul francez i-a convocat pe producătorii de scutece la o întâlnire şi le-a dat 15 zile pentru a elimina aceste substanţe din scutecele pentru copii.

Cercetătorii trag un semnal de alarmă și sugerează că părinţii trebuie să fie foarte atenţi la produsele pe care le cumpără, mai ales când vine vorba de cele destinate copiilor.

Sursă: https://www.reuters.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *