RBMXL2, gena implicată în infertilitatea masculină

Spread the love
Sursă foto: https://www.bioedge.org

În cadrul unui studiu publicat recent, oameni de știință de la Universitatea Newcastle au evidențiat importanța unei gene în reglementarea producției de spermatozoizi. Pentru prima dată, aceștia au identificat rolul genei RBMXL2, care este foarte asemănătoare cu o altă genă responsabilă de infertilitate, regăsită pe cromozomul Y doar la bărbați. S-a descoperit că eliminarea genei RBMXL2 de la cromozomul 11 ​​a blocat producția de spermatozoizi.   

“Infertilitatea masculină este un subiect prost înțeles. De aceea, acest studiu ne ajută să înțelegem de ce unii bărbați se confruntă cu infertilitatea”, a afirmat dr. David Elliott de la Univeristatea Newcastle.

Potrivit cercetătorilor, producția de spermatozoizi depinde de un tip special de diviziune celulară, cunoscută sub numele de meioză. Aceasta reprezintă o cale pentru exprimarea genelor și dezvoltarea spermatozoizilor, care implică copierea lungimilor de ADN în ARN. Fără prezența genei RBMXL2, celelalte gene nu sunt exprimate în mod corespunzător și blochează, în cele din urmă, producția de spermă.

Înțelegerea modului în care RBMXL2 permite producția de spermatozoizi, oferă cercetătorilor un indiciu cu privire la modul în care lucrează genele asupra cromozomului Y. Cercetările au constatat că blocajul a apărut în timp ce celulele se împărțeau în testicule pentru a produce spermă, în cadrul procesului de meioză. În acest caz, niciuna dintre celule nu a evoluat în celule de spermă capabile să fecundeze embrionul.

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *