Deficitul de zinc poate contribui la creșterea tensiunii arteriale!

Spread the love
Sursă foto: https://www.verywellhealth.com

O echipă de cercetători a descoperit că deficitul de zinc poate contribui la creșterea tensiunii arteriale (hipertensiune), prin modificarea modului în care rinichii se ocupă de sodiu.

Deficiența de zinc este frecventă la persoanele cu boli cronice, cum ar fi diabetul de tip II și bolile renale cronice. Recent, oamenii de știință au observat că și indivizii cu un nivel scăzut de zinc sunt, de asemenea, supuși unui risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială. Modul în care rinichii elimină sodiu în urină joacă un rol esențial în controlul tensiunii arteriale. S-a constatat că un nivel scăzut de sodiu în urină corespunde de obicei tensiunii arteriale mai mari.

Cercetările recente au sugerat că zincul poate ajuta la reglarea proteinelor, dar nu a fost examinată o legătură directă între hipertensiunea indusă de deficitul de zinc.

În cadrul studiului, cercetătorii au comparat șoarecii cu deficiență de zinc cu cei care au prezentat niveluri normale. Rezultatele studiului au arătat că șoarecii cu deficit de zinc au dezvoltat hipertensiune arterială și o scădere a excreției urinare de sodiu. Un mic grup de șoareci cu deficit de zinc au fost hrăniți cu o dietă bogată în zinc în timpul studiului. Odată ce zincul din organismele animalelor a atins niveluri adecvate, tensiunea arterială a început să scadă, iar nivelul de sodiu din urină a crescut. Aceste rezultate semnificative demonstrează că reabsorbtia renală joacă un rol important în hipertensiunea arterială indusă de deficitul de zinc.

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *