Autofagia, procesul care împiedică instalarea cancerului în organism

Spread the love
Sursă foto: https://www.cancercenter.com

Cercetătorii de la Salk Institute, care studiază relația dintre telomeri și cancer au descoperit un proces de reciclare celulară, numit autofagie, care promovează moartea celulelor, prevenind astfel instalarea cancerului în organism. În cadrul cercetărilor, aceștia au observat că autofagia poate reprezenta o nouă cale de suprimare a tumorii.

De fiecare dată când celulele își modifică ADN-ul pentru a se împărți, telomerii lor devin mai scurți. Odată cu scurtarea acestora, celulele primesc un semnal pentru a opri divizarea permanentă. Ocazional, unele celulele nu primesc mesajul și continuă să se împartă, moment în care celulele intră într-o stare numită criză, iar cromozomii deveni disfuncționali (un semn distinctiv al unor forme de cancer).

Cercetătorii au presupus că moartea celulelor are loc prin apoptoză, care împreună cu autofagia, reprezintă două metode de moarte celulară programată.   Pentru a  investiga  moartea celulară, aceștia au folosit celule umane sănătoase. Prin dezactivarea diferitelor gene de limitare a creșterii (cunoscute sub numele de gene supresoare tumorale), aceștia au observat că celulele și-au modificat structura, fapt care a determinat și scuratrea telomerilor.

Oamenii de știință au explorat apoi ce s-a întâmplat atunci când au împiedicat autofagia. Pe scurt, celulele s-au replicat incontinuu, indicând faptul că a apărut o leziune severă. În cele din urmă, au vrut să vadă ce s-a întâmplat atunci când au indus anumite forme de leziuni ale ADN-ului în celulele normale. Celulele cu pierderi de telomeri au activat autofagia, timp în care celulele cu leziuni ADN la alte regiuni cromozomiale au activat apoptoza. Acest lucru arată că apoptoza nu este singurul mecanism de distrugere a celulelor precanceroase.

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *