Cercetătorii au identificat alimentele interzise pacienților care suferă de fibromialgie

Spread the love
Sursă foto: https://fibromyalgianewstoday.com

Fibromialgia este o boală cronică ce se caracterizează prin dureri ale mușchilor și ale țesutului moale. Pacienții experimenteaază dureri și rigiditate în mușchi. Chiar dacă fibromialgia nu cauzează deteriorarea articulațiilor sau ale organelor, durerile constante și oboseala pot avea un efect semnificativ asupra vieții de zi cu zi. Potrivit cercetătorilor, dieta are un rol important în prevenirea sau reducerea simptomelor. Aceștia recomandă realizarea unui jurnal alimentar pentru a se putea identifica alimentele problematice.

Oamenii de știință au realizat o listă cu alimentele care agravează simptomele acestei afecțiuni:

  • chips-urile – acestea conțin un ingredient numit glutamat monosodic, care poate agrava durerea. Acest aditiv este utilizat de obicei pentru intensificarea gustului, dar poate agrava durerile asociate cu fibromialgia.
  • ciupercile – în ciuda conținutului ridicat de vitamine și minerale, ciupercile pot declanșa durerea în cazul pacienților diagnosticați cu fibromialgie, deoarece conțin glutamat în formă naturală. 
  • brânza maturată – deși nu conține deloc lactoză, brânza maturată are glutamat. O porție de 30g de parmezan are 1.600mg de glutamat.
  • puiul prăjit –  untul, grăsimile saturate și uleiurile vegetale poate că dau un gust irezistibil fripturii de pui, dar pot periclita echilibrul organismului, pentru că favorizează inflamațiile. Deși fibromialgia nu este neapărat clasificată ca o afecțiune pe fond inflamator, acest proces poate exacerba durerea resimțită. 
  • iaurtul cu fructe –  cantitatea ridicată de zahăr din iaurturile cu fructe  agravează infecția și deficiențele nutriționale care stau la baza fibromialgiei, iar îndulcitorii artificiali intensifică durerile și dificultățile de concentrare.
  • pastele – carbohidrații rafinați proveniți din paste, pâine albă, produse de patiserie sau prăjituri pot avea un gust bun, dar indicele glicemic crescut va determina fluctuații ale glicemiei care vor agrava durerile specifice fibromialgiei. 

Sursă: https://www.rd.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *