Sănătatea creierului este influențată de complexul de vitamine B și Omega 3

Oamenii de știință de la Universitatea Oxford au observat că beneficiile pe care complexul de vitamine B le are asupra sănătății creierului nostru depind de nivelurile acizilor grași Omega 3. Potrivit acestora, complexul de vitamine B poate proteja împotriva atrofiei, declinul creierului asociat cu vârsta înaintată, însă acest lucru se întâmplă doar în cazul persoanelor care au niveluri mari de Omega 3.
Studiul a demonstrat că suplimentarea alimentației cu doze mari din complexul de vitamine B a încetinit atrofierea creierului în cazul persoanelor care se confruntă cu o ușoară deteriorare cognitivă, însă această încetinire s-a produs doar când nivelurile de acizi grași Omega 3 erau deja ridicate. Pe de altă parte, în cazul persoanelor vârstnice cu valori scăzute de Omega 3 în organism, suplimentele de acid folic plus cele cu vitaminele B6 și B12 nu au avut niciun efect benefic.
Echipa de cercetători a facut, de asemenea, o asociere între vitaminele din complexul B, Omega 3 și homocisteina, un aminoacid asociat cu demența. Concentrațiile din țesuturi și plasmă ale homocisteinei sunt determinate de statusul vitaminelor B din organism, pentru că aceste vitamine sunt co-factori pentru enzimele implicate în metabolismul homocisteinei. Rezultatele obținute sugerează că statusul pe care acizii grași Omega 3 îl au în organism este extrem de important când vine vorba de persoanele cu ușoare tulburări cognitive.
Sursă: https://www.ncbi.nlm.nih.gov