TrAPs, materialul care vindecă rănile mai repede și mai eficient

Spread the love
Sursă foto: https://medical-clinic.cmsmasters.net

Cercetătorii de la Imperial College London au creat un material bioinspirat, care interacționează cu țesuturile din jurul rănilor, pentru a promova vindecarea. Dr. Ben Almquist și echipa sa au creat o nouă moleculă care ar putea schimba modul în care materialele tradiționale interacționează cu organismul. Materialul prezintă încărcături utile, activate prin forța de tracțiune (Trap). Cercetătorii sunt de părere că încorporarea TrAPs în materiale medicale existente ar putea revoluționa modul în care sunt tratate leziunile.

“Tehnologia noastră ar putea ajuta la lansarea unei noi generații de materiale, care lucrează activ cu țesuturi, grăbind extraordinar de mult vindecarea”, a afirmat dr. Ben Almquist.

Cercetătorii au conceput TrAPs ca o modalitate de a recrea metoda naturală de vindecare. Ei au pliat segmentele ADN-ului în forme tridimensionale, cunoscute sub numele de aptameri, care se lipesc de proteine. Apoi, au atașat un “mâner” de care celulele se pot prinde, înainte de atașarea colagenului.  

Aceasta este prima dată când oamenii de știință au activat proteinele de vindecare, folosind diferite tipuri de celule din materiale fabricate de om, iar tehnica imită metodele de vindecare regăsite în natură.

Trap-urile create în laborator pot ajuta oamenii de știință să creeze noi metode de studii de laborator privind bolile, celulele stem și țesuturi noi. Acest tip de vindecare inteligentă și dinamică este utilă în fiecare fază a procesului de vindecare şi are potențialul de a spori șansele de recuperare a organismului.

Sursă: https://www.news-medical.net/news/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *