Lactatele, un bun aliat în lupta împotriva bolilor cardiovasculare

Spread the love
Sursă foto: https://feedccl.org/product/dairy/

Chiar dacă de-a lungul timpului consumul de lactate a fost controversat, un nou studiu realizat de dr. Mahshid Dehghan și echipa sa arată că trei porţii moderate de lactate pe zi, fie că vorbim despre iaurt, brânză sau lapte, pot preveni apariția bolilor cardiovasculare. Potrivit cercetătorilor, lactatele conţin aminoacizi specifici, vitamina K, calciu, potasiu şi magneziu, care au efecte benefice asupra sănătăţii.

„Povestea grăsimilor saturate datează de mult şi e bazată pe supoziția potrivit căreia acestea cresc nivelul colesterolului LDL, conducând la apariția aterosclerozei şi a bolilor cardiace şi coronariene”, a afirmat dr. Mahshid Dehghan.

Analizând obiceiurile alimentare a 130.000 de oameni din 21 de ţări timp de 9 ani, cercetătorii canadieni au constatat contrariul. Rezultatele studiilor au demonstrat că cei care au consumat lactate au prezentat în medie un risc cu 10% mai mic de boli cardiovasculare, în comparație cu persoanele care nu au consumat deloc lactate. În cazul accidentului vascular cerebral, riscurile scad chiar cu 34%.

„Mesajul principal al studiului nostru e pentru cei care nu consumă deloc. Noi spunem că trebuie să încurajăm oamenii care nu consumă lactate să-şi crească consumul. Nu îi încurajăm pe cei care au deja un consum zilnic foarte ridicat să-l mărească şi mai mult”, a completat dr. Mahshid Dehghan.

Cercetătorii recomandă trei porţii de lactate pe zi, ceea ce înseamnă o cană de lapte sau iaurt, o linguriţă de unt sau o felie de brânză de 15 grame.

Sursă: https://www.eurekalert.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *