Tratamente rapide pentru iritatiile de piele ale bebelusilor

Spread the love

 

Sursă foto: https://encrypted-tbn0.gstatic.com
Sursă foto: https://encrypted-tbn0.gstatic.com

 

Se obişnuieşte să lauzi un ten fin şi curat numindu-l „piele de bebeluş„. Există însă iritaţii, pete sau bubiţe care apar chiar şi pe o piele atât de curată cum este cea a nou născuţilor. Sunt sau nu sunt semnale de alarmă aceste afecțiuni? Majoritatea nu sunt grave și pot fi tratate cu ușurință.

·  Dermatita seboreică infantilă: cruste aspre, cu aspect uleios sau, din potrivă, uscate ca o mătreață, de culoare alb-gălbui. Crustele sunt de obicei pe scalp dar pot fi văzute și pe față, în urechi sau în cutele pielii și nu reprezintă un pericol pentru sănătatea copilului. Afecțiunea apare în primele luni de viață și dispare în aproximativ 1 an. Folosiți ulei pentru bebeluși și un șampon special.

·  Acneea neonatală: unii bebeluși se nasc cu mici puncte albe pe obraji sau pe frunte, altora le apar abia după 2 – 4 săptămâni de viață. Este răspunsul la schimbările hormonale ale copilului. În ultimul trimestru de sarcină hormonii mamei trec prin placentă și ajung la făt. Progesteronul ajută la dezvoltarea plămânilor și stimulează glandele sebacee ale pielii. Afecțiunea dispare în jurul vârstei de 6 luni. Spălați pielea copilului cu apă pură de două ori pe zi. Nu folosiți uleiuri sau loțiuni. Pot agrava boala.

·  Milia: mici umflături albe în jurul nasului și pe obraji. Sunt de fapt mici chiste superficiale ca urmare a retenției de material sebaceu la nivelul țesutului epidermic. Dispar după câteva săptămâni de viață. Nu dor, nu sunt molipsitoare și nu necesită tratament.

·  Eczema infantilă sau dermatita atopică. Este caracterizată de înroșirea și iritarea pielii de pe scalp, obraji sau corp. Pielea poate fi uscată și sensibilă, cu senzația de mâncărime. La nou născuți, eczema are un aspect roșu și supurant. Se recomandă băi zilnice călduțe și aplicarea unor uleiuri hidratante indicate de pediatru.

·  Iritația produsă de scutece: apare în zona acoerită de scutec și e produsă de umiditate și de frecarea materialului cu pielea fină a copilului. Schimbați scutecul cât mai des, spalați zona cu apă călduță, aplicați o cremă de protecție. Medicii recomandă să lăsați pielea bebelușului să respire, așa că lasați-l o oră fără scutec.

·  Eritemul toxic: este o erupție care poate apărea oriunde pe corp. Este alcătuită din mici umflături albe sau galbene, înconjurate de un cerc roșiatic. Nu doare, nu este contagioasă și nu necesită tratament. Afecțiunea apare aproape imediat după naștere și trece de la sine în aproximativ 7 zile.

 

Sursa: http://www.netdoctor.co.uk/parenting/baby-and-toddler/advice/a29336/head-to-toe-newborn-skin-conditions-and-how-to-treat-them/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *