Boala Alzheimer: îmbătrânirea prematură poate fi cauzată de modificări ale lipidelor din sânge

Spread the love
Sursă foto: https://besthomecaretips.com
Sursă foto: https://besthomecaretips.com

 

Cunoscută sub numele de boala Alzheimer, starea neurodegenerativă este cea mai frecventă cauză de demență. Un grup de cercetători, condus Fabian Dorninger și Johannes Berger, specialiști în biologie moleculară la Centrul MedUni din Viena, a investigat modificările anumitor lipide (fosfolipide de colină) în plasma persoanelor în vârstă, sănătoase și a celor care suferă de Alzheimer. Ei au reușit să arate că în cazul pacienților bolnavi de Alzheimer au apărut modificări, unele normale, legate de varstă, dar într-o măsură semnificativ mai mare decât în cazul celor sănătoși. Studiul a fost publicat în Journal of Alzheimer’s Disease.

În prezent, neurologii caută trăsături biochimice în sânge care să permită diagnosticarea precoce a bolii Alzheimer. Literatura medicală sugerează că fosfolipidele (care se găsesc în membrana celulară) reprezintă o posibilitate promitătoare în acest sens. Grupul de cercetare condus de Johannes Berger a analizat eșantioane înghețate de sânge de la persoanele incluse în studiul “Vital Transdanubius din Viena”, efectuat la Institutul Ludwig Boltzmann pe o perioadă de câțiva ani. În cadrul cercetării, 174 de voluntari au fost examinați pentru demență incipientă, pe o perioadă de 7,5 ani, începând de la vârsta de 75 de ani. Câțiva dintre subiecți, care erau sănătoși la începutul studiului, au dezvoltat această boală în timpul cercetării. Analizele de sânge de la începutul și sfârșitul studiului au permis o cercetare detaliată a modificărilor concentrațiilor plasmatice ale lipidelor în timpul îmbătrânirii normale și la debutul bolii Alzheimer.

În Austria, există în prezent între 115.000 și 130.000 de persoane care trăiesc cu o anumită formă de demență. Estimările sugerează că acest număr se va dubla până în 2050. În cazul demenței, o parte din celulele creierului mor, ducând la o scădere a capacităților cognitive.

Acest studiu al lipidelor, desfăsurat și în colaborare cu Universitatea Johns Hopkins (Baltimore, SUA), a arătat o schimbare caracteristică a nivelurilor plasmatice ale fosfolipidelor de colină, chiar și în procesul de îmbătrânire normal. Potrivit rezultatelor studiului, boala Alzheimer poate fi caracterizată ca o formă extrem de accelerată de îmbătrânire, cel puțin în privința lipidelor care au fost analizate.

Rezultatele cercetării reprezintă un prim pas important în eforturile de găsire a unui biomarker adecvat pentru depistarea precoce a bolii Alzheimer, astfel încât, tratamentul terapeutic să fie posibil.

 

Sursă: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180322112748.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *