Cercetătorii au dezvoltat un nou vaccin împotriva tuberculozei

Spread the love
Sursă foto: http://www.sciencemag.org

În cadrul unui studiu experimental, cercetătorii de la GlaxoSmithKline (GSK) au dezvoltat un nou vaccin care a reuşit să prevină evoluţia tuberculozei în cazul a jumătate dintre persoanele infectate incluse în studiu.

Tuberculoza (TB) este o boală infecto-contagioasă larg raspândită în întreaga lume, cauzată de bacteria Mycobacterium tuberculosis și reprezintă o cauză majoră de deces la nivel mondial.

Potrivit cercetătorilor, acest nou vaccin marchează o etapă importantă în lupta împotriva tuberculozei, însă rata de eficacitate doar de 54%, înregistrată în cazul persoanelor adulte în cadrul unei etape intermediare a studiului, este una scăzută în comparaţie cu alte produse pentru imunizare. Vaccinul este conceput pentru a împiedica tuberculoza latentă să devină activă şi să provoace daune în organism.

Conform statisticilor, aproximativ 1,7 miliarde de persoane suferă de tuberculoză în formă latentă şi, în anumite condiţii de mediu (suprasolicitare, igienă precară etc.), riscă să dezvolte această afecțiune.  

După o monitorizare de peste doi ani, 10 dintre cei 1.786 de adulţi vaccinaţi de două ori au dezvoltat tuberculoză pulmonară activă în comparaţie cu 22 din 1.787 de persoane cărora li s-au administrat două injecţii placebo.

Sursă: https://www.reuters.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *