Aerobicul, un bun aliat împotriva insuficienței cognitive ușoare la vârstnici

Spread the love

Sursă foto: https://www.healthdirect.gov.au

În urma unor cercetări, oamenii de știință au constatat că șase luni de aerobic pot diminua simptomele de insuficiență cognitivă ușoară la persoanele în vârstă.

Insuficiența cognitivă ușoară (MCI) este caracterizată printr-o pierdere a abilităților cognitive, cum ar fi memoria și raționamentul. O persoană care suferă de această afecțiune reușește cu greu să își amintească anumite fapte, să ia decizii sau să se concentreze asupra sarcinilor pe care le are de îndeplinit. Chiar dacă pierderea abilităților cognitive nu este suficient de gravă pentru a interfera cu activitățile zilnice, prezența MCI crește riscul de apariție a bolii Alzheimer și a altor forme de demență. Noile studii sugerează că ar putea exista o modalitate de a încetini dezvoltarea acestor probleme cognitive legate de vârstă.

În cadrul studliilor, dr.  James A. Blumenthal de la Universitatea Duke Medical Center din Durham și colegii săi au examinat efectele exercițiilor fizice la 160 de persoane în vârstă de 65 de ani. Înainte de experiment, participanții au declarat că au dus o viață sedentară, iar cercetătorii au observat că majoritatea se confruntau cu MCI și probleme cardiovasculare.

S-a constatat că cei care au făcut aerobic de trei ori pe săptămână în sesiuni de 45 de minute, și-au diminuat simptomele MCI.

Dr.  Blumenthal și echipa sa au evaluat abilitățile de gândire și de memorie ale participanților, atât la momentul inițial, cât și șase luni mai târziu, folosind teste cognitive și au măsurat aptitudinea cardiorespiratorie a participanților. În cele din urmă, echipa a evaluat sănătatea cardiovasculară a participanților, prin măsurarea tensiunii arteriale, a zahărului din sânge și a lipidelor.

Rezultatele încurajatoare au demonstrat faptul că în doar șase luni de exerciții fizice, persoanele  au reușit să îndeplinească anumite sarcini cognitive.

Sursă: https://www.medicalnewstoday.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *