Locuiești în apropierea spațiilor verzi? Iată ce beneficiu poate avea acest lucru asupra sănătății tale!

Spread the love
Sursă foto: https://www.leeds.ac.uk

În cadrul unui studiu realizat în premieră, cercetătorii de la Universitatea din Louisville au arătat că persoanele care locuiesc în cartiere cu spații verzi pot prezenta un risc mai scăzut de a dezvolta boli de inimă și accidente vasculare cerebrale. Pentru acest studiu, dr. Bhatnagar și colegii săi au evaluat impactul spațiilor verzi asupra indicatorilor individuali ai leziunilor vaselor sanguine și ale bolilor cardiovasculare.

Riscul de leziuni cardiace și accident vascular cerebral a fost calculat timp de câțiva ani prin măsurarea indicatorilor din urină și probele de sânge prelevate de la 408 de persoane de vârstă, etnie și statut socio-economic diferite. Participanții, care au fost recrutați din clinica de cardiologie ambulatorie din cadrul Universității din Louisville, au prezentat în mare parte un risc crescut de boli cardiovasculare. De asemenea, densitatea spațiilor verzi din apropierea locului unde au trăit aceștia a fost măsurată utilizând indicele de vegetație diferențială normalizată (NDVI), iar nivelurile de poluare a aerului au fost măsurate folosind particule din EPA.

În urma cercetărilor s-a constatat că traiul în zonele cu spații verzi mai dense a fost asociat cu următoarele:

  • O concentrație urinară inferioară a epinefrinei, care este un indicator al stresului
  • O concentrație urinară inferioară de F2-izoprostan, un indicator al stresului mai puțin oxidativ
  •  O capacitate crescută de a preveni deteriorarea vaselor de sânge

Echipa a constatat, de asemenea, că asocierea de epinefrină a fost mai puternică în rândul femeilor. Rezultatele au fost independente de factori cum ar fi vârsta, sexul sau etnia. 

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *