Legătura dintre infecțiile gingivale și cancerul de sân

Spread the love
Sursă foto: https://www.idealdentalsolutions.com

Potrivit unui studiu, femeile vârstnice care suferă de infecţii gingivale sunt expuse unui risc mai ridicat cu 14% de a se îmbolnăvi de cancer mamar, în comparaţie cu celelalte femei. Cercetătorii au demonstrat că riscul de apariţie a cancerului mamar este şi mai mare la femeile cu infecţii gingivale, care obişnuiesc să fumeze sau au fumat în ultimii 20 de ani.

“Explicaţia ar putea fi că aceste caracteristici sunt corelate cu altceva ce cauzează atât infecţiile gingivale, cât şi cancerul de sân”, a afirmat dr. Jo Freudenheim, profesor de epidemiologie la School of Public Health and Health Professions de la Universitatea din Buffalo, New York. Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de 73.000 de femei care au trecut de menopauză, dar care nu sufereau de cancer mamar. Aproximativ un sfert dintre ele au spus că au fost diagnosticate cu boala parodontală – inflamaţie cronică şi infecţie a gingiei.

După aproximativ şase ani de cercetare, s-a constatat că 2.100 dintre femeile din eşantion au fost diagnosticate cu cancer mamar. Însă, atunci când au luat în calcul mai mulţi factori care ar putea duce la creşterea riscului de apariţie a cancerului, precum vârsta, greutatea, exerciţiul fizic, consumul de alcool şi fumatul.

Cercetătorii au stabilit că riscul scade de la 14 la 11 procente. De asemenea, după ce au grupat femeile din eşantion după obiceiul de a fuma, cercetătorii au descoperit că 23% dintre nefumătoare aveau infecţii gingivale, în comparaţie cu 34% dintre fostele fumătoare şi 47% dintre fumătoare.

Sursă: https://www.reuters.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *