Noi descoperiri care ar putea ajuta la tratarea leucemiei

Spread the love
Sursă foto: https://medicalxpress.com
Sursă foto: https://medicalxpress.com

 

Oamenii de știință de la Universitatea din Kent au descoperit că hormonul de stres, cortizolul, este un factor cheie atunci când sistemul imunitar nu reușește să prevină leucemia. Leucemia este o formă de cancer care afectează măduva osoasă şi duce la proliferarea leucocitelor, care, în timp, nu îşi mai îndeplinesc funcţia de bază, aceea de a proteja organismul de infecţii. Deşi este specifică mai ales în cazul adulţilor cu vârste cuprinse între 50 şi 70 de ani, leucemia poate ataca pe oricine, indiferent de vârstă sau de sex. Cauzele care declanșează boala nu se cunosc încă, motiv pentru care medicii fac eforturi considerabile pentru a găsi noi tratamente care să prelungească speranţa de viaţă a bolnavilor.

O echipă condusă de dr. Vadim Sumbayev a observat că în cazul leucemiei, celulele evită activitatea anticanceroasă a sistemului imunitar uman, folosind cortizolul hormonal. Acest lucru se întâmplă prin utilizarea cortizolului pentru a forța eliberarea unei proteine, latrofilina 1. Aceasta determină, la rândul ei, secreția unei alte proteine, galectina-9, care suprimă mecanismul natural imunitar anti-cancer al organismului.

Deși celulele albe din sânge nu sunt afectate de cortizol, devin capabile să elibereze latrofilina 1 când are loc o transformare maligna. De asemenea, celulele AML maligne utilizează apoi cortizolul pentru a crește eliberarea latrofilinei 1, astfel încât să poată fi utilizat pentru evitarea sistemului imunitar.

În cadrul studiilor, cercetătorii au descoperit că galectina-9, precum și un partener natural de legare a latrofilinei 1, cunoscut sub numele de FLRT3, sunt  prezente în plasma sanguină umană, și sunt cele mai promitătoare ținte pentru viitoarea terapie imună anti-AML.

“Pentru prima dată, putem identifica o posibilă cale de viitor, pentru a dezvolta o nouă terapie eficientă folosind mecanismele imune naturale ale organismului “, a afirmat dr.  Sumbayev.

 

Sursă: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180814101418.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *