Poate avea nicotina un efect benefic împotriva pierderilor de memorie?

Spread the love

 

Sursă foto: https://digitalizedmonks.com
Sursă foto: https://digitalizedmonks.com

 

Potrivit unui studiu realizat la Centrul Medical al Universitătii Georgetown, nicotina ar putea să încetinească sau să stagneze pierderea memoriei la persoanele care suferă de probleme ușoare de memorie sau de insuficiență cognitivă ușoară.

Una dintre cauzele tulburărilor de memorie poate fi reducerea unei substanțe chimice particulare în creier. Această substanță chimică, cunoscută sub numele de acetilcolină, acționează asupra anumitor celule ale creierului într-un mod specific, ajutându-ne să ne amintim diferite lucruri, oameni sau întâmplări.

La persoanele care suferă de pierderi de memorie, nivelul acetilcolinei poate fi modificat și acest lucru poate afecta funcționarea creierului. Studiile preliminare au sugerat că administrarea pe termen scurt a nicotinei pare să îmbunătățească memoria la pacienți. Pentru a extinde aceasta constatare, un studiu condus de dr. R. Scott Turner de la Centrul Medical al Universitătii Georgetown, a analizat dacă nicotina poate acționa pentru a îmbunătăți simptomele pierderii de memorie pe termen mai lung și dacă poate contribui la întârzierea pierderii memoriei.

În cadrul studiilor, jumătate dintre participanți au primit nicotină transdermică, adică un “plasture de nicotină”, ​​cu o doză de 7 mg pe zi, crescând la 21 mg pe zi. Cealaltă jumătate (grupul de control) a primit un plasture identic, care nu conținea o doză activă de nicotină, numit placebo. În primă fază, participanții au fost supuși unor teste fizice și cognitive standard. Ei au completat, de asemenea, un test de memorie pe un dispozitiv electronic.

Deși studiile n-au fost finalizate, cercetătorii sunt optimiști, iar dacă rezultatele vor fi satisfăcătoare, nicotina ar putea fi introdusă în tratamentele destinate pacienților care suferă de pierderi de memorie.

 

Sursă: https://www.news-medical.net/news/20180809/New-study-investigates-whether-nicotine-could-slow-memory-loss.aspx

One thought on “Poate avea nicotina un efect benefic împotriva pierderilor de memorie?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *