Noi descoperiri în ceea ce privește autismul

Spread the love
Sursă foto: https://www.advancells.com
Sursă foto: https://www.advancells.com

 

În cadrul unor studii, cercetătorii din Columbia au descoperit că diferenţele structurale ale cerebelului sunt asociate cu unele aspecte ale autismului. Conform specialiștilor, cerebelul reprezintă doar 10% din totalul volumului creierului, deşi în componenţa acestuia intră 80% dintre toţi neuronii. Până în prezent, se credea că acesta are în principal funcţiile motorii, dar studiile recente sugerează că acesta are şi un rol important în învăţarea implicită (extragerea regulilor de bază fără instrucţiuni explicite), dar şi în funcţiile senzoriale şi cognitive. Foarte multe cercetări de imagistică ale creierului în ceea ce priveşte autismul se concentrează pe telencefal, care este mai mare decât cerebelul, deşi are mai puţini neuroni. Această lacună în cercetare are la bază dificultatea de analizare a structurii complexe a cerebelului cu ajutorul tehnicilor convenţionale. Totuşi, un astfel de demers este crucial, având în vedere densitatea extrem de ridicată de neuroni din cerebel.

„Imaginează-ţi că analizezi doar 20% din neuronii creierului şi încerci să schiţezi o imagine cuprinzătoare a dezvoltării atipice la oameni bazată pe o cunoaştere atât de limitată”, a declarat dr. Kristina Denisova.

Pentru a analiza această structură complexă a creierului, cercetătorii au aplicat analiză fractală 3D la datele RMN pentru a estima dimensiunea fractală (o măsură a complexităţii structurale) a stratului exterior al creierului la 20 de băieţi cu autism cu vârstele cuprinse între 6 şi 12 ani. Cercetătorii au observat că băieţii cu autism aveau o dimensiune fractală mai mică în cortexul cerebral drept, comparativ cu cei din grupul de control. De asemenea, descoperirea arată că o suprafaţă mai netedă a cerebelului poate fi asociată cu dificultăţile de comunicare la cei cu autism. În cadrul cercetărilor, oamenii de ştiinţă au observat și că dimensiunea fractală este asociată şi cu diferenţele în capacităţile cognitive şi de comunicare ale copiilor (regiuni care sunt deseori afectate de autism).

 

Sursă:  https://medicalxpress.com/news/2018-07-autism-spectrum-disorder-linked-brain.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *