Noile grefe pentru cei care suferă de boli osoase

Spread the love
Sursă foto: https://www.upi.com
Sursă foto: https://www.upi.com

 

Oamenii de știință de la New York Stem Cell Foundation (NYSCF) au dezvoltat o nouă tehnică de inginerie osoasă, numită Segmental Additive Tissue Engineering (SATE). Tehnica, descrisă într-o lucrare publicată recent, permite cercetătorilor să combine segmente de material osos din celulele stem pentru a crea grefe personalizate la scară largă care vor îmbunătăți tratamentul pentru cei care suferă de boli osoase sau leziuni.

„Sperăm că noua tehnică va reuși să îmbunătățească viața a milioane de oameni care suferă de leziuni osoase din cauza traumatismelor, cancerului și osteoporozei”, a afirmat dr. Susan L. Solomon de la New York Stem Cell Foundation.

Aceste afecțiuni osoase sunt în prezent tratate cu grefe osoase prelevate dintr-o bancă osoasă sau dintr-o altă parte a corpului pacientului. Cu toate acestea, tratamentele declanșează adesea respingerea imună, nu formează țesutul conjunctiv și vascularizația necesară pentru osul funcțional.

În cadrul studiului, echipa a realizat o grefă care corespunde unei afecțiuni în femurul unui iepure, care a afectat aproximativ 30% din volumul total al osului. Ei au scanat mai întâi femurul pentru a evalua dimensiunea și forma și au generat un model al grefei. Apoi au împărțit modelul în segmente mai mici și au creat schele personalizate pentru fiecare. Cercetătorii au plasat apoi aceste schele, dotate cu celule progenitoare mezodelemice, derivate din celule stem umane, într-un bioreactor special conceput pentru a găzdui grefe osoase cu o gamă largă de dimensiuni. Acest bioreactor a fost capabil să asigure dezvoltarea uniformă a țesutului în cadrul grefei.

 

Sursă: https://www.news-medical.net/news/20180718/New-technique-allows-researchers-to-create-large-scale-personalized-bone-grafts.aspx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *