A fost descoperită lagătura dintre lipsa somnului și stresul oxidativ

Spread the love
Sursă foto:  www.apa.or
Sursă foto: www.apa.or

 

Într-un nou studiu publicat în revista on-line PLOS Biology, dr. Vanessa Hill și colegii săi de la Universitatea Columbia din New York, au descoperit că somnul susține procesele antioxidante. Înțelegerea acestei vechi relații bidirecționale între somn și stresul oxidativ ar putea oferi o perspectivă necesară asupra bolilor umane moderne, cum ar fi tulburările de somn și bolile neurodegenerative.

Cercetătorii sunt de părere că dacă somnul este necesar pentru o funcție de bază a sănățătii, oamenii care dorm mult mai puțin decât de obicei ar trebui să aibă un defect în această funcție de bază. Pentru acest studiu, oamenii de știință au folosit un grup de muște mutante, care poartă denumirea de Drosophila. Ei au descoperit că muștele care au dormit foarte puțin au fost sensibile la stresul oxidativ acut.

Stresul oxidativ rezultă din excesul deradicali liberi care pot deteriora celulele și pot conduce la disfuncții ale organelor. Radicalii liberi toxici, sau speciile reactive de oxigen, se acumulează în celulele din metabolismul normal. Dacă funcția somnului este de a apăra organismul împotriva stresului oxidativ, atunci durata crescută a somnului ar trebui să crească rezistența la stresul oxidativ.

În cazul în care somnul are efecte antioxidante, atunci cu siguranță stresul oxidativ ar putea regla somnul în sine. În concordanță cu această ipoteză, specialiștii au descoperit că reducerea stresului oxidativ din creier, prin supraexprimarea genelor antioxidante, a redus și cantitatea de somn. Luate împreună, aceste rezultate indică o relație bidirecțională între somn și stresul oxidativ.

Această lucrare este relevantă pentru sănătatea umană, deoarece tulburările de somn sunt corelate cu multe boli care sunt, de asemenea, asociate cu stresul oxidativ, cum ar fi bolile Alzheimer, Parkinson și Huntington. Lipsa somnului ar putea face persoanele mai sensibile la stresul oxidativ.

 

Sursă: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/07/180712141715.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *