Au fost descoperite patru tipuri de celule în cadrul unei singure tumori maligne

Spread the love
Sursă foto: https://www.medicalnewstoday.com
Sursă foto: https://www.medicalnewstoday.com

 

Oamenii de știință de la Universitatea Lund din Suedia au identificat patru traiectorii principale în dezvoltarea cancerului la copii, dintre care două au fost legate de recidiva bolii.

Potrivit studiilor, genomul celulelor canceroase se dezvoltă adesea pentru a lupta cu mecanismele de apărare ale organismului și pentru a opune rezistență tratamentelor, cum ar fi chimioterapia. Când celulele canceroase proliferează, se dezvoltă mutații care pot duce la formarea de noi tipuri de celule canceroase,   denumite clone. Una dintre marile probleme în tratarea pacienților este aceea că pot exista mai multe tipuri de celule în cadrul unei singure tumori care conține mutații diferite. Aceste clone pot reacționa, de asemenea, în mod diferit la chimioterapie.

În cadrul studiului, cercetătorul Jenny Karlsson și colegii săi au analizat genomul celulelor canceroase de la mai mult de 50 de tumori în rândul pacienților care sufereau de această afecțiune. Echipa a urmărit diferitele tipuri de mutații care au condus la apariția a patru strategii principale de supraviețuire, și anume toleranță, coexistență, concurență și haos.

„Dacă s-ar cunoaște mai multe despre mediul înconjurător care declanșează dezvoltarea celulelor canceroase, am putea să influențăm modul în care celulele se schimbă în timpul tratamentului și s-ar putea preveni recidiva”, afirmă dr. Jenny Karlsson.

 

Sursă: https://www.news-medical.net/news/20180605/Study-identifies-four-tumor-survival-strategies-in-childhood-cancer.aspx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *