Persoanele obeze se confruntă cu rezistența la insulină

Spread the love
Sursă foto: https://drthomaslodi.com
Sursă foto: https://drthomaslodi.com

 

În urma unor studii, o echipă de cercetători a descoperit că persoanele obeze se confruntă cu rezistență la insulină. Obezitatea reprezintă o problemă globală de sănătate, care crește în mod semnificativ riscul de a dezvolta o serie de afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare și tulburările musculo-scheletice. Potrivit statisticilor, supraponderabilitatea poate reduce durata speranței de viată cu cca. 8 ani. Mai mult de 2,8 milioane de persoane mor în fiecare an din cauza acestei afecțiuni.

Oamenii de știință au identificat că efectele obezității asupra metabolismului zahărului sunt mediate de o adipokină, denumită proteina 1 a căii de semnalizare de tipul “wingless” (WISP1), care este secretată de adipocite în țesutul grăsos abdominal. Studiile au arătat că WISP1 afectează în mod direct activitatea insulinei în celulele musculare și în ficat, dând naștere unei rezistențe la insulină.

Cantitatea de WISP1 din fluxul sanguin corelează cu nivelurile de glucoză din sânge și cele ale unei enzime (heme oxigenaza-1), care provoacă inflamația sistemică, în special în ceea ce privește obezitatea. O posibilă cauză a creșterii producerii și secreției WISP1 din celulele adipoase abdominale ar putea fi alimentarea slabă a țesuturilor cu oxigen. Acest lucru ar putea duce la răspunsuri sistemice inflamatorii.

„Noile descoperiri ar putea oferi abordări alternative pentru tratamentul bolilor cauzate de obezitate. Se pot dezvolta medicamente noi care să țintească proteina WISP1,  pentru a preveni efectul său negativ asupra activității insulinei în mușchi și celule hepatice”, a afirmat dr.  Olga Pivovarova, autorul studiului.

 

Sursă: https://www.news-medical.net/news/20180524/Scientists-uncover-the-cause-of-insulin-resistance-in-obesity.aspx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *