S-a descoperit prima genă care asigură protecție împotriva leucemiei

Spread the love
Sursă foto:  http://www.yourhealthremedy.com
Sursă foto:  http://www.yourhealthremedy.com

Cercetătorii au descoperit primul exemplu de genă care asigură protecție împotriva cancerului, inclusiv împotriva unei forme agresive de leucemie (AML). Conform studiilor, această genă se găseste numai pe cromozomul Y (un cromozom mic, acrocentric, ce aparține grupului G de cromozomi umani, împreună cu cromozomul 21 și cromozomul 22). Se pare că acesta oferă un strat suplimentar de protecție împotriva leucemiei mieloide acute.

Medicii de la Institutul Wellcome Sânger și Universitatea din Cambridge au anunțat că au o altă abordare privind cromozomul Y decât până acum, fapt care ar putea schimba conduita în ceea ce privește fabricarea de medicamente.

Echipa a studiat gena UTX a cromozomului X din celule şoarecilor pentru a înţelege rolul său în apariţia acestui tip de leucemie. Cercetătorii au constatat că pierderea genei UTX, despre care se ştie că suferă mutaţii în multe tumori, grăbeşte dezvoltarea leucemiei. Au mai descoperit şi că UTY, gena asociată cu celălalt cromozom, proteja şoarecele mascul căruia îi lipsea UTX, pentru că poate lua locul acesteia din urmă, în prevenirea creşterii necontrolate a celulelor.

„Studiul nostru întăreşte ideea conform căreia pierderea cromozomului Y poate duce la creşterea riscului apariţiei cancerului şi descrie un mecanism cu privire la modul în care acest lucru se poate întâmpla”, susține Brian Huntly, un membru al echipei de cercetare de la Universitatea Cambridge.

În prezent, rata de supravieţuire a pacienţilor care suferă de leucemie acută mieloblastică este tragic de mică, iar tratamentul constă în chemoterapie intensivă, combinată deseori cu transplantul de celule stem. „Studiul de faţă ajută la ilustrarea unei imagini mai complete cu privire la ce este în neregulă din punct de vedere genetic pe măsură ce leucemia se dezvoltă. Înţelegerea procesului este esenţială pentru crearea medicamentelor specifice, permiţându-ne să găsim o alternativă la tratamentele dureroase şi deseori ineficiente bazate pe chemoterapie”, susține Alasdair Rankin, unul dintre cercetători.

 

Sursă: https://www.independent.co.uk/news/health/leukaemia-gene-cancer-sex-y-chromosome-male-myeloid-a8340021.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *