Au fost create primele structuri embrionare cu ajutorul unor celule stem

Spread the love
Sursă foto: http://femalefirsthospital.com
Sursă foto: http://femalefirsthospital.com

 

Potrivit unui studiu publicat recent în Jurnalul on-line „Nature”, oamenii de știință de la Universitatea Maastricht din Olanda, au creat în premieră mondială “structuri embrionare”, foarte asemănătoare embrionilor din primele stadii de dezvoltare, cu ajutorul unor celule stem de la şoareci, fără să recurgă la fecundare. Cercetătorii sunt de părere că descoperirea lor îi va ajuta să înţeleagă mai bine procesul prin care embrionul se implantează în mucoasa uterină și modul în care se formează placenta.

După ce sunt implantate în uter, sferele celulare (obţinute pe baza a două tipuri de celule stem de şoareci), declanşează procese de remodelare, asemănătoare cu cele observate în timpul implantării embrionilor în pereţii uterini. În urma studiului, specialiștii au observat că la câteva zile după fecundare, ovulul de mamifere se dezvoltă în mod normal într-un blastocist, care corespunde embrionului din primele stadii de dezvoltare.

Blastocistul reprezintă o structură sferică, alcătuită dintr-un strat de celule externe, care înconjoară o cavitate umplută cu lichid ce conţine un grup de celule embrionare.

Este pentru prima dată când cercetătorii au reușit să evidenţieze mecanismele moleculare ale implantării, iar aceste rezultate i-ar putea ajuta să înţeleagă mai bine anumite aspecte ale infertilităţii şi să amelioreze  rezultatele reproducerii asistate.

 „Cu toate acestea, obţinerea unor rezultate comparabile cu celulele umane, rămâne o provocare majoră pentru cercetătorii care își doresc să dezvolte embrioni umani în această manieră”, afirmă Harry Leith, cercetător în cadrul London Institute of Medical Sciences.

 

Sursă: https://www.nature.com/articles/s41586-018-0051-0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *