CERCETARE: TRANSPLANTUL DE FICAT ÎN CAZUL CANCERULUI DUCTULUI BILIAR

Spread the love
Sursă foto: https://internapcdn.net/
Sursă foto: https://internapcdn.net/

Colangiocarcinomul (cancerul ductului biliar) este o tumoră care se dezvoltă din epiteliul biliar intrahepatic sau extrahepatic.

În prezent, deși este luat în calcul, transplantul hepatic nu este recomandat bolnavilor cu colangiocarcinom intrahepatic. Un grup de medici încearcă să schimbe această percepție asupra felului în care trebuie tratat cancerul ductului billiar. Obiecțiile experților se referă la faptul că studiile anterioare nu au selectat pacienții în funcție de reacția la chimioterapie ori evoluția bolii după terapia neoadjuvantă.

În anumite cazuri de colangiocarcinomului hilar (un tip de cancer care se formează în căile biliare prin care circulă bila, în porțiunea aflată în exteriorul ficatului) terapia neoadjuvantă urmată de transplantul hepatic au crescut speranța de viață a bolnavului.

Noul grup de studiu a inclus bolnavii cu colangiocarcinom intrahepatic nerezecabil, fără alte afecțiuni hepatice sau vasculare. După terapia neoadjuvantă, bolnavii care urmat tratamentul de radioterapie și după 6 luni nu au prezantat evoluții negative ale bolii, au fost incluși pe lista de transplant hepatic. Toți pacienții au urmat tratamentele la același centru medical.

Între 1 ianuarie 2010 și 1 decembrie 2017, în cadrul studiului, au fost evaluați 21 de pacienți. 12 dintre ei au fost acceptați iar jumătate dintre ei au ajuns în faza de transplant. Trei dintre aceștia au primit un ficat nou de la donatori decedați, alți doi au fost supuși unui transplant domino (în care sunt facilitate transplante multiple între donatori vii) . Ultimul bolnav a fost inclus în metoda standard de donare. Durata medie de la diagnosticare până la transplant a fost de 26 de luni; pacienții au rămas sub supraveghere medicală încă 36 de luni.

Rata de supraviețiure după transplant a fost de 100% în primul an, 83% la trei ani și tot 83% după 5 ani.

 

Sursa: http://www.thelancet.com/journals/langas/article/PIIS2468-1253(18)30045-1/fulltext

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *