Efectele vitaminei A, ce organ influenteaza

Spread the love
Sursă foto: https://www.bhf.org.uk
Sursă foto: https://www.bhf.org.uk

Deși se știe că Vitamina A este benefică, mai ales în ceea ce privește sănătatea pielii, rolul său favorabil pentru sănătatea inimii este încă neclar. Vitamina A este necesară pentru dezvoltarea inimii embrionilor, deficitul acesteia în timpul sarcinii determinând ca efecte o inimă anormală și moartea prenatală. Însă, un nou studiu publicat în Jurnalul American de Fiziologie constată că inima este capabilă să răspundă la vitamina A, dar dacă efectele sunt benefice sau dăunătoare este încă un mister.

             „Chiar dacă nu putem trăi fără vitamina A, este intrigant că, în anumite circumstanțe, organismele pot să manipuleze vitamina aceasta în moduri care nu sunt benefice”, spune dr. Mary Ann Asson-Batres, de la Universitatea de Stat din Tennessee.

Cercetătorii au investigat rolul vitaminei A în sănătatea inimii, examinând dacă inima are receptori ai acidului retinoic și ce se întâmplă cu ea atunci când organismul are deficit de acest tip de vitamină. Ei au descoperit că celulele din inimă au acești receptori, ceea ce indică faptul că inima poate răspunde la vitamina A. Pentru a induce deficitul de vitamină A, cercetătorii au stabilit o dietă cu deficit de vitamină A pentru  șoareci modificați genetic, care nu pot stoca vitamina în ficat. Inimile șoarecilor modificați genetic au fost similare în mărime și formă cu ai unor șoareci normali, dar au exprimat diferite gene. Șoarecii modificați genetic au avut mai multe celule, care ar putea înlocui celulele cardiace deteriorate, și au arătat mai puține leziuni după un atac de cord chirurgical indus, chiar și atunci când au fost hraniți cu alimente bogate în vitamina A.

            „Un alt studiu, anterior, realizat tot pe șobolani, a raportat o creștere a livrării de vitamină A stocată în ficat și inimă după un atac de cord, cercetătorii constatând că inima afectată a beneficiat de proprietățile antioxidante ale vitaminei A”, spune dr. Asson-Batres. Cu toate acestea, utilizarea crescută a vitaminei A după un atac de cord poate afecta capacitatea inimii de a genera noi celule care ar putea preveni deteriorarea țesuturilor.

 

Sursă: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/04/160428174010.htm

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *