O CEAȘCĂ DE CEAI FIERBINTE SCADE RISCUL DE GLAUCOM

Spread the love
Sursă foto: https://cms.splendidtable.org
Sursă foto: https://cms.splendidtable.org

Un  studiu publicat online în British Journal of Ophthalmology susține că o ceașcă de ceai fierbinte pe zi poate scădea riscul de a dezvolta o afecțiune gravă a ochilor, numită glaucom.    Glaucomul favrizează creșterea presiunii lichidului în interiorul ochiului (presiunea intraoculară), care dăunează nervului optic. Afecțiunea reprezintă  una dintre principalele cauze ale orbirii la nivel mondial și afectează în prezent 57,5 ​​milioane de persoane, iar procesul este în creștere.

Cercetătorii susțin că și cafeina poate modifica presiunea intraoculară, însă niciun studiu nu a demonstrat impactul acesteia asupra riscului de glaucom.

            Folosind un chestionar validat, subiecții au fost întrebați cât de des și cât de mult au băut băuturi care conțin cofeină, băuturi răcoritoare și ceai cu gheață în ultimele 12 luni. Comparativ cu cei care nu beau ceai fierbinte în fiecare zi, cei care o fac, au avut un risc mai scăzut de glaucom.

            Luând în considerare factorii potențial influenți, cum ar fi diabetul zaharat și fumatul, consumatorii de ceai fierbinte prezentau cu 74% mai puține șanse de a avea glaucom.

Acesta este un studiu de observație, astfel încât, nu se pot trage concluzii clare despre cauză și efect, iar numărul absolut al celor cu glaucom a fost mic. Informațiile despre momentul în care a fost diagnosticat glaucomul au fost, de asemenea, indisponibile. Cu toate acestea, ceaiul conține antioxidanți și substanțe chimice antiinflamatoare, care au fost asociate cu un risc scăzut de afecțiuni grave, inclusiv boli de inimă, cancer și diabet, spun cercetătorii.

 

Sursă: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/12/171215143303.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *