U.E. ANALIZEAZĂ INTRODUCEREA UNUI NOU MEDICAMENT PENTRU COPIII CU POLIARTITĂ JUVENILĂ

Spread the love
Sursă foto: http://aboutislam.net/
Sursă foto: http://aboutislam.net/
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) analizează posibilitatea extiderii tratamentului cu Kineret (anakinra) şi în cazul copiilor şi adolescenţilor care suferă de boala Still. Aceasta este un tip rar de artrită inflamatorie, o boală autoimună care se manifestă prin febră, erupție cutanată, inflamaţii și dureri articulare. În cazul copiilor, boala Still este cea mai gravă formă de artrită reumatoidă sistemică.
EMA intenţionează să recomande acest tratament pentru pacienţii cu vârsta minimă de 8 luni, care indică o evoluție incipientă sau moderată a bolii sau dacă se constată că tratamentul cu antiinflamatoare nesteroidiene nu are rezultatul scontat.
În prezent, se administrează antiinflamatoare de tipul aspirinei (care limitează producerea lichidului intraarticular), orticosteroizi, precum prednisonul (indicat pentru durerile persistente) sau imunosupresoare care blochează răspunsul organismului de aparare împotriva structurilor articulației.
Recent, au fost introduse și noi clase de medicamente, agenții biologici, mai ales în cazul copiilor și adolescenților. Agenții biologici împiedică acțiunea unei proteine numită criopirină, proncipala responsabilă pentru inflamația articulațiilor.
Kineret este un medicament imunosupresor care conține substanța activă anakinra și este în prezent disponibil sub formă de soluție injectabilă. Anakinra blochează receptorii pentru un mesager chimic din organism numit interleukina 1. Acest mesager este produs în cantitate mare la pacienții cu poliartrită reumatoidă, cauzând inflamația și distrugerea articulațiilor. Anakinra este produsă de o bacterie în care a fost introdusă o genă (ADN), o metodă numită „tehnologia ADN-ului recombinant”. Anakinra de substituție acționează în același mod ca proteina naturală blocantă
a interleukinei-1.
Kineret trebuie utilizat cu precauție la pacienții care suferă de insuficiență hepatică severă sau de insuficiență renală moderată și nu se administrează la pacienții cu insuficiență renală severă. Nu se ştie dacă anakinra trece în laptele uman. Atenție dacă alăptați!
Efectele secundare ale tratamentului cu Kineret includ dureri de cap și creșterea colesterolului.
Kineret a fost evaluat pe trei studii inițiale, efectuale pe aproape 1400 de pacienți suferind de poliartrită reumatoidă. Principalul indicator de eficacitate a fost a fost numărul de pacienți la care, după șase luni, s-a observat o ameliorare a simptomelor cu cel puțin 20%.
În cazul copiilor suferind de afecțiunea Still, la studiu au participat 245 de pacienți. După tratament, rezultatele pe această categorie de bolnavi au indicat perioade de remisie a bolii cât și reducerea semnificativă a simptomelor asociate.
Recomandarea EMA urmează să fie trimisă spre aprobare Comisiei Europene. Prețul și modul de distribuire pe piețele interne ale UE vor stabilite ulterior de fiecare stat membru în parte.
În prezent, în România, Kineret se poate obține numai pe bază de rețetă, iar tratamentul trebuie inițiat și supravegheat de către un medic specialist.
Sursa: http://www.ema.europa.eu/ema/ index.jspcurl=pages/news_and_ events/news/2018/02/news_ detail_002909.jsp&mid= WC0b01ac058004d5c1
https://ec.europa.eu/health/ documents/communityregister/ 2016/20160602135155/anx_ 135155_ro.pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *