CUM PREVENIM RISCUL INSTALĂRII RINITEI ALERGICE

Spread the love
Sursă foto: http://www.healthyessentials.ca
Sursă foto: http://www.healthyessentials.ca

 

Rinita alergică este o inflamaţie acută a mucoasei nazale, o reacţie alergică a organismului la alergenii din aer. Afectează aproximativ 80% din populaţia cuprinsă între 5 şi 30 de ani. Crizele de rinită pot fi declanşate de praf, puf, polen, diverse scuame sau de mucegaiul din mediul înconjurător şi sunt caracterizate de strănut puternic şi în cascadă, prurit nazal sau senzaţia că nu poţi respira corect, lacrimare puternică.
Rinita alergică poate fi sezonieră, asociată deseori cu conjunctivita. Crizele apar primăvara şi vara, polenul, fânul şi iarba fiind principalii vinovaţi. Rinita permanentă durează tot timpul anului şi poate fi cauzată în principal de acarienii prezenţi în casă, în covoare, perne, saltele etc, diverse mucegaiuri sau în părul animalelor. Este asociată cu astmul bronşic iar simptomele seamnănă foarte bine cu o răceală permanentă.
Tratamentul este unul medicamentos, pe cale orală, siropuri sau diverse spray-uri nazale. Se recomandă scoaterea bolnavului din mediul alergen. În cazuri extreme, se poate impune schimbarea locului de muncă, schimbarea locuinţei, a zonei de domiciliu.
Studii recente efectute pe bolnavii din Suedia arată că acest tip de alergie poate fi redus sau poate dispărea complet în anumite condiţii. Experimentului a urmărit evoluţia unui grup de tineri născuţi în 2003 şi a durat 12 ani. Părinţii copiilor au răspuns de-a lungul anilor la diverse chestionare privind declanşarea bolii, factori de mediu, alimentaţie etc. Concluziile studiului arată că prima criză, suferită de 55% dintre subiecţi, a survenit în jurul vârstei de 8 ani, factorii declanşatori fiind polenul (85%), firele de păr din blana animalelor (34%) şi diverşi acarieni (17%) . Cercetătorii au observat însă că tinerii care au consumat peşte o dată pe lună începând cu vârsta de un an şi cei care au trăit în zonele rurale, alături de animalele din gospodărie au un risc scăzut de îmbolnăvire.
Alături de tratamentul recomandat de medic, puteţi încerca şi câteva metode naturiste pentru reducerea disconfortului creat de alergie.
Infuzie de Coada Şoricelului. Se beau două căni pe zi dintr-o infuzie cu o lingură de plantă la cană. Este un antialergic mediu reducând acţiunea histaminei.
Infuzie de trei fraţi pătaţi. Se prepară o infuzie din 4 linguri de plantă / cană. Se iau 1-2 linguri o dată la trei ore. Planta este unul dintre cei mai buni antialergici naturali.
Infuzie din muguri de brad. Se folosesc muguri verzi sau conuri tinere mărunţite. O lingură de plantă la o cană de apă fiartă. Se beau 2-3 cani pe zi si se fac şi inhalaţii, foarte bune pentru decongestionarea cailor nazale
Bioterapie, autor Virgil T. Geiculescu, Ed. Ştiinţifică şi Enciclopedică, 1986

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *