Cartografierea cancerului de prostată ar putea determina un tratament mai eficient

Spread the love
Sursă foto: https://thetruthaboutcancer.com
Sursă foto: https://thetruthaboutcancer.com

 

Cercetătorii de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) au ajuns la concluzia că medicina nucleară poate ajuta la localizarea recurentă a cancerului de prostată, după efectuarea unei  prostatectomii radicale, devreme, după recurența bolii, ceea ce ar putea ajuta la salvarea bolnavului prin radioterapie. Potrivit unui recent studiu, care utilizează PET / CT cu antigen de membrană specific pentru prostată (68Ga-PSMA-11), se poate direcționa mai bine radioterapia necesară în astfel de cazuri.

Recurența biochimică a cancerului de prostată apare la 20% până la 80% dintre pacienți, în decurs de 10 ani, după prostatectomia radicală și este dificil de tratat. Radioterapia de salvare este principala opțiune pentru tratament, dar modalitățile imagistice utilizate în prezent nu sunt suficient de sensibile pentru a identifica la timp, până nu este tardiv, locația recurenței, ducând la o abordare “mai mult ghicită” pentru direcționarea radioterapiei.

“Pe baza datelor obținute, considerăm că PSMA PET / CT, o tehnică de imagistică care nu este încă aprobată de Administrația SUA pentru Alimentație și Medicamente, este suficient de sensibilă pentru a detecta și localiza cancerul de prostată recurent, suficient de devreme pentru a putea ghida radioterapia de salvare” a explicat dr. Jeremie Calais, profesor la UCLA. Primul semn al recurenței cancerului de prostată este un PSA în creștere. Pentru ca radioterapia de salvare să aibă succes, aceasta trebuie inițiată înainte ca PSA să crească peste 1 ng / mL și, în mod ideal, mai aproape de 0,2 ng / mL sau mai mic.

Studiul a inclus 270 de pacienți, bine documentați din bazele de date stabilite de patru instituții (UCLA și trei din Germania: Universitatea Tehnică din München, Universitatea Ludwig-Maximilians din München și Universitatea din Essen). Toți pacienții au prezentat o recidivă biochimică a cancerului de prostată după prostatectomie radicală, dar nu au primit radioterapie anterioară. Ei au suferit PSMA PET / CT la un nivel PSA seric mai mic de 1 ng / ml. Aproape jumătate (132 pacienți, 49%) au avut un PSMA PET / CT pozitiv, iar 52 (19%) au avut cel puțin o leziune PSMA-pozitivă care nu a fost acoperită de consensul volumul clinic țintă (CTV). Cele două cele mai comune locații de leziuni PSMA pozitive din PET, în afara câmpurilor de radiații consens, au fost osul (23/52, 44%) și ganglionii limfatici periferici (16/52, 31%).

Prof. Calais a subliniat că “radioterapia de salvare este doar curativă, dacă boala recurentă este complet cuprinsă în câmpurile de radioterapie. Prin urmare, în aproape 20% dintre cazuri, adăugarea de PSMA PET / CT ar avea un impact potențial major asupra rezultatelor radioterapiei de salvare.“ Metoda a determinat elaborarea “site-urilor de vizualizare a recurenței cancerului de prostată cu exactitate și suficient de timpuriu pentru a ghida tratamentul, a permite o terapie cu radiații cu adevărat de precizie, ceea ce ar crește standardul de îngrijire pentru pacienții cu cancer de prostată cu reapariție biochimică.

În acest scop, următorul pas sugerat este un studiu randomizat de imagistică a radioterapiei de salvare cu sau fără PSMA PET / CT, pentru a investiga în continuare potențialul său de impact asupra rezultatelor tratamentului.

 

Sursa: revista The Journal of Nuclear Medicine

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-02/sonm-ppv020118.php

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *