Studii recente trag un semnal de alarmă pentru pacienții cu precursor al cancerului de sân

Spread the love
Sursă foto: https://www.slideshare.net
Sursă foto: https://www.slideshare.net

Pacienții cu gamapatie monoclonală cu semnificație nedeterminată sunt expuși riscului de a trece la mielom multiplu sau la un cancer asociat – chiar și după 30 de ani de stabilitate.  Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de cercetătorii Clinicii Mayo, publicat în New England Journal of Medicine.

Gamopatia monoclonală cu semnificație nedeterminată este o afecțiune în care o proteină anormală, cunoscută sub numele de proteină monoclonală, se găsește în sânge. Gamopatia monoclonală cu semnificație nedeterminată nu cauzează de obicei probleme, dar se poate dezvolta în timp în mielom multiplu – o formă de cancer de sânge.

“Gamopatia monoclonală cu semnificație nedeterminată este prezentă în mai mult de 3% din populația în vârstă de 50 de ani și peste”, a afirmat dr. S. Vincent Rajkumar, hematolog la Clinica Mayo și autor principal al studiului. În unele cazuri, persoanele cu gamapatie monoclonală cu semnificație nedeterminată continuă să dezvolte mielom multiplu.”

În studiul lor, dr. Rajkumar și colegii săi au descoperit că riscul general de progresie la mielom sau la o afecțiune asociată este relativ mic, la 1% în fiecare an; cu toate acestea, riscul persistă pe termen nelimitat. Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că riscul de mielom sau de cancer asociat a fost relativ mic, în comparație cu alte cauze generale de deces. În consecință, aceștia recomandă ca pacienții care sunt urmăriți pentru gamopatia monoclonală cu semnificație nedeterminată să nu fie verificați doar pentru prezența sau absența progresiei, ci și să primească toate celelalte servicii medicale de rutină de prevenire, adecvate pacienților pe măsură ce îmbătrânesc.

“Am constatat, de asemenea, că pacienții cu gamapatie monoclonală de semnificație nedeterminată au avut o supraviețuire mai scurtă decât persoanele comparabile, fără această anomalie, ceea ce ne determină să credem că pot exista alte tulburări asociate cu gamapatie monoclonală de semnificație nedeterminată, care încă mai au nevoie să fie studiate”, a mai afirmat dr. Rajkumar.

Cercetătorii au studiat 1384 de pacienți cu două tipuri majore de gamopatie monoclonală cu semnificație nedeterminată: gamapatia monoclonală IgM cu semnificație nedeterminată și gamapatia monoclonială non-IgM cu semnificație nedeterminată și factorii de risc asociați.

Sursa: Materiale furnizate de Clinica Mayo.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *