O năuă descoperire, cocktail de bacterii și legume care ucide celulele cancerului colorectal!

Spread the love
Sursă foto: https://edition.cnn.com
Sursă foto: https://edition.cnn.com

Cercetătorii de la Universitatea Națională din Singapore au folosit bacterii concepute genetic într-un probiotic (mediu bacterian, propice bunei funcționari a colonului, floră bacteriană fiziologică) care se leagă de suprafața celulelor cancerului colorectal și secretă o enzimă care transformă o substanță găsită în legumele cruciferoase, cum ar fi broccoli, într-un puternic agent anticancerigen. Elementul principal al acestui sistem de țintire a cancerului este o formă de modificare genetică a lui E. coli Nissle, o specie bacteriană inofensivă găsită în intestin. Cercetarea urmărea să distrugă celulele canceroase din intestin, permițându-le să preia acest agent anticanceros. Deoarece celulele normale nu pot face această conversie și nu sunt afectate de toxină, sistemul este de așteptat să vizeze numai celulele cancerului colorectal.

Testarea a demonstrate că mai mult de 95% din celulele cancerului colorectal testate au fost ucise de amestecul de probiotice modificate genetic cu un extract de broccoli sau apă care conține substanța dietetică. Însă, acest amestec nu a avut niciun impact asupra altor tipuri de celule canceroase, cum ar fi cele ale cancerului de sân sau de stomac.

Potrivit studiului, combinația de probiotic-vegetală a scăzut cu 75%  numărul tumorilor la șoarecii cu cancer colorectal. De asemenea, în comparație cu șoarecii de control, cărora nu le-a fost furnizat amestecul, tumorile șoarecilor tratați au fost de trei ori mai mici.

Echipa de cercetători acreditează că aceste probiotice ar putea servi în viitor în scop dublu: la prevenirea și curățarea celulelor canceroase reziduale după operație sau la chimioradioterapie. Se speră că pacienții cu cancer colorectal ar putea lua probioticele ca supliment alimentar împreună cu consumul de broccoli pentru a preveni cancerul colorectal sau pentru a reduce ratele de recidivă după intervenția chirurgicală.

Cercetătorii consideră că un aspect important al descoperirii este acela că oamenii își pot transforma dieta normală într-un regim terapeutic durabil și ieftin. De asemenea, se speră ca această strategie să fie un complement util terapiilor curente de cancer.

Cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent cancer la nivel mondial, iar incidența acestuia se preconizează că va crește în următorii câțiva ani. Studiul, care a fost coordonat de dr. Chun-Loong Ho, a fost recent publicat în revista Nature Biomedical Engineering.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *