Ce nu îți spune nimeni despre perioada sarcinii

Spread the love
Sursă foto: http://www.odoras.md
Sursă foto: http://www.odoras.md

Zeci de cărți de specialitate citite, sute de sfaturi pentru perioada de sarcină și după ce toate mămicile din cercul de prieteni îți spun că sarcina e cea mai frumoasă perioadă din viața unei femei afli pe propria piele câteva secrete pe care nu ți le spune nimeni.

Durerile pelvine

Pentru a face loc uterului din ce în ce mai întins, organe interne se mută iar nivelul hormonal se modifică. Placenta elimină relaxină, un hormon menit să relaxeze  ligamentele, tendoanele și mușchii, adică structurile care fixează oasele,  pentru o mai mare flexibilitate. Se crează astfel o senzaţie de presiune care, alături de creșterea rapidă a uterului, poate fi interpretată ca durere.

Instabilitatea emoțională.

În primul trimestru de sarcină, viitoarele mame pot suferi de depresie și anxietate sau apatie. De vină sunt tot hormonii, de data aceasta, estrogenul si progesteronul. Gravida poate trece de la râs la plâns în doar câteva minute și fără vreun motiv aparent. Afecțiunea familiei, a prietenilor și a partenerului sunt exterm de importante în această perioadă pentru viitoarea mamă.

Sângerarea gingiilor.

Nivelul crescut de progesteron și afluxul de sânge la nivelul gingiilor fac ca acestea să sângereze mai ușor. Se impune o igienă mai atentă a danturii, o dietă bogată în vitamina C, evitați dulciurile și, cum altfel, o vizită la medicul stomatolog.

Constipația.

Dați din nou vina pe hormoni! Ei sunt responsabili pentru încetinirea procesului digestiv în favoarea cantității de nutrienți care ajung la făt.  Pentru a preveni constipația, încercați să faceți mișcare zilnic (plimbări în aer liber, yoga pentru gravide sau exerciții aerobice specifice), beți cât mai multă apă și încercați să aveți o dietă bogată în fibre. Evitați cafeaua, dulciurile și alcoolul.

Podoaba capilară.

S-ar putea ca în această perioadă să ai un păr frumos, des, lucios și cu aspect foarte sănătos. Dar trebuie să știi că în cele 9 luni de sarcină, părul tău nu va crește prea mult. După naștere însă,  organismul încearcă să se adapteze rapid la un alt nivel hormonal. Iar asta poate însemna căderea părului și un aspect tern al podoabei capilare. Un aport de multivitamine, mai ales vitamina B și D și o dietă baza de pește pot ameliora aceste simptome post natale.

Varice.

Sunt cauzate de creșterea volumului sancvin în vene cu aproximativ 45% pentru a permite o hrănire adecvată a fătului. Volumul mare de sânge impune un sitemul vascular mărit, cel mai solicitat fiind sistemul venos.  De asemenea, creșterea uterului, mai ales în ultimul trimestru de sarcină, determină comprimarea venei cave și a venelor iliace având ca rezultat dilatarea venelor membrelor inferioare.

 

Sursă: www.odoras.md

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *