Cipul microfluidic 3-D, metoda revoluționară de detectare a cancerului ovarian

Spread the love
Sursă foto: https://www.downtoearth.org.in

Unele tipuri de cancer, cum ar fi cancerul ovarian, sunt foarte greu de detectat, iar uneori este prea târziu pentru pacienți. Acum, un instrument inovator poate fi capabil să detecteze cancerul cu uşurință.  

Cercetătorii de la Universitatea din Kansas (KU) din Lawrence și KU Cancer Center și KU Medical Center din Kansas City au dezvoltat un dispozitiv nou, foarte sensibil, care poate detecta prezența cancerului în probe foarte mici de sânge. Dispozitivul, numit cip microfluidic 3-D, a putut detecta cu succes indicatorii cancerului în picături de sânge sau într-o componentă a sângelui numită plasmă.

Potrivit oamenilor de știință, acest dispozitiv nou identifică și diagnostichează cancerul prin “filtrarea” exosomilor. În cazul celulelor canceroase, exosomii conțin informații biologice care pot direcționa creșterea tumorală.

“În ultimul deceniu, oamenii de știință au realizat că exosomii pot fi foarte utili pentru trimiterea de mesaje la celulele receptor și pentru comunicarea informațiilor moleculare importante în multe funcții biologice. În principiu, tumorile trimit molecule active de exosomi, care oglindesc caracteristicile biologice ale celulelor parentale. În timp ce toate celulele produc exoze, celulele tumorale sunt cu adevărat active în comparație cu celulele normale”, afirmă dr. Zeng.

Pentru a testa eficacitatea cipului, cercetătorii au folosit mostre clinice de la persoane cu cancer ovarian, un tip de cancer care este greu de detectat. În acest fel, echipa a constatat că cipul a fost capabil să detecteze prezența celulelor tumorale chiar și într-o cantitate de plasmă foarte mică.

Sursă: https://www.medicalnewstoday.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *