Ai o sarcină toxică? Iata ce trebuie să știi

Spread the love

 

Sursă foto: https://www.theconversation.com
Sursă foto: https://www.theconversation.com

Sindromul hyperemesis gravidarum, care nu afectează fătul, se manifestă prin stări de slăbiciune, ameţeli şi greţuri matinale în timpul sarcinii, unele viitoare mame putând vomita chiar şi de 50 de ori pe zi. Boala afectează doar 1% dintre gravide şi din păcate, stările de rău persistă până aproape de naşterea bebeluşului.

Complicațiile care pot apărea la mamă includ malnutriție, pierderea drastică a kilogramelor, cu riscul de a aduce pe lume un copil cu greutate mică la naștere, insuficiență renală, icter, scăderea tensiunii arteriale, al nivelului de glucoză din sânge sau  deshidratărea severă ca efect al excesului de vomă.

Cât despre cauzele apariţiei sindromului hyperemesis gravidarum, ele nu au fost încă stabilite cu certitudine dar se crede că aproximativ 30 % din cazuri au legături genetice (au existat cazuri de hyperemesis gravidarum în familia mamei) sau sunt cauzate de schimbările hormonale bruşte.

Pe lângă tratamentul recomandat de medicul dumneavoastră, puteţi încerca şi o dietă adaptată acestei stări speciale. Încercaţi să mâncaţi puţin şi des, câte o jumătate  de felie de pâine prăjită la fiecare 15 minute; evitați grăsimile şi  condimentele în favoarea alimentelor sărate şi uscate . Nu ocoliţi menta sau lămâile.

sursa newsmedical.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *