Cercetătorii au reușit să reproducă bacteria E. Coli prin rescrierea unui cod genetic

Spread the love
Sursă foto: https://www.bbc.com

Codul genetic este de regulă succesiunea tripleților de nucleotide (ARN) alcătuind un cordon cu un lanț de aminoacizi, aceste combinații transmiţând mai departe informația genetică, activând sinteza proteinelor. Prin fenomenul de translație din interiorul celulei va lua naștere o legătură specifică de aminoacizi, deci fiecare moleculă de ARN (acid ribonucleic) conține o structură anumită de aminoacizi (cod).

În urma unui experiment, cercetătorii au reușit să rescrie, pentru prima oară, codul genetic al unui organism de la zero. Primele organisme create prin această metodă sunt câteva bacterii de E. coli.

Potrivit acestora, experimentul poate deschide noi posibilităţi în genetică şi studiul vieţii, oferind perspectiva creării unor noi forme de viaţă sau înţelegerea modului în care a apărut ADN-ul. Până acum, recordul pentru cea mai lungă secvenţă de ADN sintetic a avut un milion de segmente în componenţă, însă, în cazul acestor bacterii E. coli sintetice, cercetătorii au scris un cod genetic de patru ori mai mare. Acum, cercetătorii au schimbat codul genetic natural al bacteriei bucată cu bucată până au reuşit să îl înlocuiască în întregime cu ADN sintetic. După finalizarea acestui proces şi odată ce noul cod genetic a fost finalizat, bacteria a căpătat o formă bizară şi a început un ciclu reproductiv încetinit, dar pe care oamenii de ştiinţă îl plasează în limitele normale.

„În teorie, ai putea recodifica genetic orice organism”, a declarat dr. Jason de la Universitatea Cambridge.

Sursă: https://futurism.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *