În viitor, efectele secundare ale radioterapiei ar putea fi eliminate complet

Spread the love
Sursă foto: https://www.europeanpharmaceuticalreview.com

Mai mult de jumătate dintre pacienții care suferă de cancer au nevoie de radioterapie. Deși vindecă multe tipuri de cancer, efectele secundare ale acesteia  pot fi devastatoare și pot duce la apariția bolilor cardiovasculare. Potrivit cercetătorilor, aceste efecte secundare ale radioterapiei ar putea fi eliminate complet, datorită unuiei metode dezoltate la Universitatea din Australia de Sud (UniSA), în colaborare cu Universitatea Harvard.

Dr. Benjamin Thierry conduce în prezent un studiu internațional care utilizează tehnologia organ-on-a-cip pentru a dezvolta modele 3D, testând efectele diferitelor niveluri și tipuri de radiații. Un cip de cultură celulară microfluidică imită îndeaproape structura și funcția vaselor mici de sânge într-un dispozitiv de unică folosință, permițând cercetătorilor să investigheze impactul radioterapiei asupra țesuturilor organismului.

„Celulele endoteliale crescute în cultura 2D standard sunt mult mai radiosensitive decât celulele din rețeaua 3D vasculară. Acest lucru este important, deoarece trebuie să echilibrăm efectul radiațiilor asupra țesuturilor tumorale în timp ce le conservăm pe cele sănătoase”, spune dr. Thierry.

O înțelegere mai bună a efectului radioterapiei asupra vaselor de sânge, dar și asupra țesuturilor sănătoase este extrem de importantă, în special în cazul în care este utilizată o doză extrem de mare. Constatările, publicate în revista on-line Advanced Technologies Technologies, vor permite cercetătorilor să investigheze pe deplin adevăratul impact pe care îl poate avea radioterapia asupra vaselor de sânge, dar și a organelor sensibile.

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *