A fost descoperit un factor cheie pentru tratarea bolilor inflamatorii intestinale

Spread the love
Sursă foto: https://www.sciencenews.org

Potrivit cercetătorilor americani, terapiile care vizează anumite micete comensale (paraziți care trăiesc în corpurile vii) ar putea reprezenta o nouă modalitate de a trata boala inflamatorie intestinală (IBD). Acest tip de boală se caracterizează prin modificări ale răspunsului sistemului imun la bacteriile din intestin. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că majoritatea studiilor se concentrează asupra microbiomei intestinale.

Acum, o echipă de la Centrul Medical Cedars-Sinai a descoperit că o ciupercă asociată cu mătreața, regăsită frecvent în foliculii de păr uman, se află și în intestin. Pentru majoritatea oamenilor, ciuperca este inofensivă, dar la unii oameni cu un bagaj genetic special, aceasta poate agrava bolile digestive, cum ar fi IBD. Cercetătorii au comparat ciupercile intestinale ale oamenilor sănătoși cu cele ale oamenilor care suferă de boala Crohn. Ei au descoperit că anumite ciuperci au fost mai abundente la cei cu boala Crohn decât la cei sănătoși. De asemenea, ciuperca a fost semnificativ mai abundentă la pacienții cu această boală care au avut o variantă genetică denumită alelă de risc IBD CARD9.

“Datele nu sugerează că prezența Malassezia în intestin este un lucru rău. Am găsit-o la unii oameni sănătoși și nu pare să provoace afecțiuni în intestin. Cu toate acestea, dacă există o inflamație intestinală, Malassezia pare să o înrăutățească “, explică dr. Underhill  de la Centrul Medical Cedars-Sinai.

Echipa de cercetători este de părere că studiul poate pune bazele unei strategii terapeutice pentru IBD.

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *